Ne tako davno postali su stručnjaci za rad sa decom ometenom u razvoju. I tada im je obećavano da će imati pomoć, da će država obezbediti pedagoške asistente za učenike kojima je on neophodan. Sve se završilo tako da roditelj nije dužan dati prosvetnim radnicima dijagnozu deteta, pa su prosvetari tu već dobili ulogu lekara i defektologa, jer sami moraju da otkriju kako je najbolje raditi sa detetom koje im je povereno. Činjenica je da su im organizovani seminari koji su zamenili dugogodišnje studije lekara i defektologa, a broj pedagoških asistenata koje plaća država je zanemarljiv. Tako su prosvetni radnici ostavljeni da se sami bore sa inkluzivnom decom sa minimalnim znanjem kako sa njima da rade.

Nova zabrinutost zaposlenih u prosveti da će postati stručnjaci za eksplozivne naprave je realna jer se ne zna šta će tačno sadržati prošireni Protokol o postupanju kod dojava o postavljenim bombama. Zna se da ga zajedno rade Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete. RTS je 13. decembra objavio da će Protokol biti potpisan u toku dana, pa će biti poslat predsednici vlade na potpisivanje i onda će početi da se primenjuje.

U međuvremenu Insajder.net objavio je da umesto da proveru škola, pre i posle nastave, rade pripadnici policije to bi trebalo da sprovodi nastavno i nenastavno osoblje. NJih će obučiti policija. Isti izvor prenosi da je iz Ministarstva  unutrašnjih poslova saopšteno da bi nastavno i nenastavno osoblje trebalo da bude obučeno „za kontrolu pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju sličan problem”.

Još uvek su sveža pamćenja o masakru u OŠ „Vladislav Ribnikar”. Tada je rečeno da će bezbednost dece biti podignuta na najviši nivo, da će škole dobiti školske policajce a ne jednog koji radi 12 sati, da će u školama svi biti bezbedni... Odakle sada ideja da nastavno i nenastavno osoblje proverava da li su u školama postavljene bombe? Da li je to ta sigurnost koja je obećana? Uostalom, šta to sve prosvetni radnici treba da rade za platu koja je ispod državnog proseka?

Svedoci smo da niko ne želi da upiše smerove na fakultetima gde se školuje za profesore, da uskoro neće imati ko da predaje u školama a sada se razmišlja da se prosvetarima dodaju novi poslovi u kojima bi bili odgovorni za bezbednost dece. Da li će MUP u tom slučaju dodatno plaćati svim zaposlenima u školama što obavljaju njihov posao? Zašto taj posao ne bi obavljati policajci koji su u školama? Da li je neko pitao zaposlene u prosveti da li oni to mogu, da li žele da na sebe preuzmu i poslove policije?

Žalosno je što nastavno i nenastavno osoblje u školama niko ništa ne pita, oni su stalno pod ucenom da ako ne prihvate sve nemoguće zahteve koji se pred njih stavljaju – dobiće otkaz.

(Politika)

BONUS VIDEO: