Danas pravoslavni vernici slave Nikoljdan, slavu za koju se u narodu kaže da "pola Srbije slavi, a druga polovina odlazi na slavu". Prema verovanjima, Sveti Nikola je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari pozivaju kada se nađu u opasnim situacijama.

 

Foto: Printskrin/SPC

 

 

Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju. Uoči praznika se često zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put.

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Brojni običaji vezani su za dan slave, ali postoji i jedan koji je vezan za dan posle slave!

Foto: Profimedia

 

 

Nijedan kućni posao ne bi trebalo da se obavlja dan posle slave. Takođe, domaćini bi trebalo da spremaju samo hranu, a da ne obavljaju druge kućne poslove dan pre i dan posle slave. Konzumiranje mrsne hrane na ovaj praznik je zabranjeno – pošto je u toku veliki Božićni post.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&