Za proslavu Svetog Nikole tradicionalno se služi posna trpeza, a domaćicama je teško da svake godine smisle novi recept za kolače. Zato vam donosimo sledeći predlog:

Foto: Printskrin / You Tube Kuhinja Valentina Mašković

 

Potrebno je:

  • 600g. šećera
  • 250g posnog margarina
  • 350 do 400g. džema od kajsije
  • 150g. urmi
  • 300g. kikirikija
  • 150g. posnog keksa
  • 2 lista oblandi
  • 100g. čokolada
  • čokoladne mrvice, kokos ili orasi i lešnici.

Priprema: U dubljoj šerpi ili tiganju rastopite šećer dok se ne karamelizuje. U njega dodajte seckane urme, kikiriki, džem od kajsija, posni keks, i sve izmešajte. Sklonite sa vatre i pustite da se prohladi. Na jedan list obladne stavite celu smesu, preklopite sa drugim listom i poklopite sa nekim teškim predmetom dok se sve lepo ne sjedini. Isecite kolač, umačite u čokoladu, pa pospite kokosom ili orasima.

Da li znate neki popularniji posni kolač od ovog? 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".