„Izveštava se da je brod za rasute terete pod zastavom Britanskih Bahama napadnut raketnim projektilom dok je prelazio Crveno more, otprilike 34,5 km zapadno-severozapadno od Moke u Jemenu“, rekao je Ambrei.

„Navodno je brod za rasuti teret pogođen raketom i posada se povukla u citadelu“, dodali su.

Ranije u nedelju, britanska agencija za pomorsku bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva Maritime Trade Operations (UKMTO) nagovestila je da je primila izveštaj o aktivnosti drona, „uključujući potencijalnu eksploziju“ u blizini Bab el Mandeba koja dolazi iz pravca Jemena“.

Krilo britanske vojske izdalo je kratko upozorenje brodarima da se incident dogodio u moreuzu Bab el-Mandeb koji razdvaja istočnu Afriku od Arapskog poluostrva.

UKMTO je saopštio da je u toj oblasti prijavljena i aktivnost dronova.

Bab el-Mandeb povezuje Crveno more sa Adenskim zalivom. U toj oblasti je poslednjih nedelja izvršen niz napada koji se pripisuju jemenskim pobunjenicima Hutima koje podržava Iran, a koji su takođe lansirali rakete i bespilotne letelice prema Izraelu zbog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Pobunjenici su deo onoga što opisuju kao „osovinu otpora“ protiv Izraela, zajedno sa grupama koje podržava Iran, kao što su palestinski Hamas i libanski Hezbolah.

(euronews.com)

BONUS VIDEO: