Usled obilnih snežnih padavina i formiranja veoma visokog belog pokrivača na teritoriji opštine Nova Varoš, danas je proglašena vanredna situacija.

Sneg koji već dva dana bez prekida pada u novovaroškom kraju, najviše problema napravio je na elektromreži, pa su pojedina planinska sela već 48 sati bez struje.

- Sneg je padajući se ledio na žicama, kao i na granama drveća, pa su se stabla pod tolikim teretom izvaljivala i kidala mrežu i stubove. Brojna planinska sela su bez električne energije, pa je to i bio najveći razlog da na teritoriji naše opštine proglasimo vandrednu situaciju. - rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Foto: JP EPS

 

 

Snega najviše ima u selima na obroncima Zlatara, Murtenice i Javora, poput Jasenova, Negbine, LJepojevića, Drmanovića, Bele Reke, gde pokrivač dostiže visinu i preko pola metra. Još nije izvesno da li će sve seoske škole raditi sutra.

Magistralni put od Zlatibora ka Novoj Varoši i dalje ka graničnom prelazu Gostun je prohodan, a najkritičnije deonice su Borova Glava - Kokin Brod, kao i Nova Varoš - Bistrica.

- Tokom jučešnjeg dana, kao i danas, čišćeni su seoski putevi po planinskim zaseocima. Trenutno radimo na prohodnosti svih puteva kroz brda i šume, kako bi ekipe Elektrodistribucije mogle da se probiju kroz smetove i otklone kvarove na elektromreži. - dodaje Vasiljević. Sneg i večeras pada u novovaroškom kraju, pa se do jutra očekuju novi centimetri belog pokrivača.

(Informer)

BONUS VIDEO: