Brojni pravoslavni vernici slave krsnu slavu posvećenu svetom Jovanu Zlatoustom velikom svetitelju i reformatoru.

Ubraja se u Sveta tri jerarha, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

MOLITVA SVETOM JOVANU ZLATOUSTOM - PREPODOBNI JUSTIN POPOVIĆ

Najrečitiji u rodu ljudskome molitveniče Božji, sveti oče Jovane Zlatouste, evo nas k tebi sa mucavim molitvama našim. Nemoj nas odbaciti, jer u svakoj odmucanoj molitvi našoj evo celog srca našeg, evo uzdaha naših, evo vapaja naših! 

Molimo ti se preveliki svetitelju: samilosno se spusti sa nadebeskih visina svojih u otrovne nizine naše, i isceli nas od svake boljke duševne, da bismo zdrave duše revnosno služili Gospodu tvom i našem. Isceli nas i od svake boljke telesne, ako nam je to na spasenje, da bismo se mogli dušom zdravom u telu zdravom podvizavati i uz tvoju svepomoć za spasenje duše naše boriti, za vaskrsenje iz mrtvih savesti naše boriti, za preobraženje greholjubivog srca našeg boriti, za oboženje ođavoljene volje naše boriti, eda bi naša volja, upravljana tobom, htela i želela samo ono što je Hristovo, što je evanđelsko, što je nebesko, što je večno.

Foto: SPC

 

 

O, predivni svetitelju Božiji, svete mošti tvoje daleko su od nas, ali hristoljubljem svojim ti si sav pored Gospoda Hrista, a čovekoljubljem svojim sav pored nas – zato te od sveg srca molimo: ljubavlju svojom siđi k nama, i ignjem hristoljublja svog zapali duše naše, da večno gore hristoljubljem svojim u obadva sveta, gore i nikad ne sagore: i daj nam svetu ljubav tvoju prema ljudima, da bismo i mi jedino svetom ljubavlju ljubili jedan drugog, i svu tvar zemaljsku i podnebesku.

Sveti zlatousti Evanđeliste, peti Evanđeliste, molimo te i preklinjemo: svetim Evanđeljem svojim vodi i rukovodi duše naše, i izvedi nas na put koji kroz istinu večnu vodi u Život večni. Um naš, bolestan i obolešćen, zamagljen i pomračen nečistim pomislima, zlim mislima, greholjubivim strastima, ti samislosno isceli, prosveti i preobrazi u um Hristov, kao što si ti još za života na zemlji um svoj svetim podvizima svojim preobrazio u um Hristov, i stoga nam rečitije od svih ljudi objasnio čudesne tajne Hristove, posejane i razlivene po svim tvarima Božiji, vidljivim i nevidljivim.

Hristočežnjivi i Hristomoćni oče naš Zlatouste, kroz vekove i vekove ti si bezbroj duša ljudskih vaskrsao iz mrtvih svojim svetim knjigama i svojim svetim molitvama – vasrsni i duše naše tvojim svetim poukama i tvojim svetim molitvama, jer vođeni i rukovođeni tobom mi ćemo biti u stanju pobeđivati svaku duhovnu smrt koja nikne u nama iz našeg unutrašnjeg greholjublja, ili nasrne na nas iz spoljašnjeg sveta, O, znamo, znamo, mi, presveti duhovniče nebeski, da si ti jači od svake smrti; milimo ti se, učini nas pobediteljima svake smrti, učinivši nas najpre pobediteljima svakoga greha i svake strasti; zato ih ti, hteli mi ili ne, po beskrajnoj samilosti svojoj, uvek satri u nama, i tako nam osiguraj pobedu nad svakom smrću, kako bismo još u ovom svetu s radošću poživeli vaskrsnom blagodađu vaskrslog Gospoda, koji se iz tebe obilato na sve koji te svim srcem prizivaju u pomoć.

Svemilostivi i svepobedni oče Zlatouste, smiluj se na mene: siđi s neba u ponore duše moje, u te zverinjake moje, jer je svaka strast ljuta zver; a duša je moja puna duhovnih zverova. O, siđi među divlje lavove moje, i pretvori ih u jaganjce! O, siđi među krvožedne i dušežedne vukove moje, i pretvoti ih u ovce! pohitaj mi u pomoć, razneće me razjarene zveri moje – strasti moje, uvek gladne duše moje.

Foto: pravoslavnacrkva.ch

 

 

Nenadmašni zlatousti Blagovesniče, oblagovesti me mnogogrešnog: svojim trosunčanim blagovestima siđi u ledenice moje, i rastopi ih, i zagrej me nebeskom toplinom. Lenjost moja – eto prve ledenice moje; u njoj se smrzava sve što vuče ka Bogu, ka nebu; molim te, siđi u nju, zagrej me vacelog, i podigni me ka nebu, ka Gospodu! Besposličenje moje – eto druge ledenice moje, presveti oče bogomudri Duhovniče moj: spusti se u nju, sve se msili zaledile, sva osećanja, i ja u nehatu i besposličenju umirem na mrazu bez sunca. Milim te, suncem revnosti svoje uđi u dušu moju, u ledenicu moju, i zagrej me za veru, za molitvu, za ljubav, za post, za revnost, za Istinu, za svaku vrlinu. Uđi i rastopi ledenice moje ognjem vere tvoje i ljubavi tvoje i samilosti tvoje. I tako me podiži sve više k nebu, k nebu, k nebu, ka čudesnom Gospodu tvome, i mome! Jer iako gresima svojim daleko odlutah od Gospoda, i đavo me goni po pustinji ludih želja mojih, imak verujem da će sveblagi Gospod uslišiti svete molitve premilog ugodina Svog za mene grešnog, i čudotvornom milošću Svojom vrati me nebu, sebi, carstvu Svom nebeskom. Jer iako sam mnogo puta pao, ja nisam od Gospoda otpao: jer se držim NJega makar uzdahom, makar suzom, makar vapajem.

O svemilostivi oče Jovane Zlatousti, sažali se na mene svegrešnog: primi me zanavek u svete molitve tvoje! oprosti i pomozi meni mnogogrešnom! podigni me palog i propalog! izmoli mi oproštaj grehova! isceli dušu moju od svih strasti isceli um moj od svih bolesti! isceli volju moju od svih slabosti! ogradi me svetim molitvama svojim kao ognjenim oklopom, da me nijedna strast ne rine u duhovnu smrt! utvrdi um moj u Hristomisliju tvom! utvrdi srce moje u Hristoosećanju tvom! obestrasti me svestrasnog pomoću svetih vrlina! udostoj me osećati tobom, misliti tobom, hteti tobom, delati tobom, verovati tobom, ljubiti tobom, živeti tobom, besmrtovati tobom! ohristoljubi me tvojim hristoljubljem! daj mi smirenje i trpljenje! moli se u meni za mene i umesto mene! preobrazi me na spasenje, na ohristovljenje, na oboženje! ohristovi me ođavoljenog! omilostivi me neosetljivog i neosasetljivog! osvevrlini me poročnog! upravljaj uvek srcem mojim! upravljaj uvek dušom mojom! upravljaj uvek voljom mojom! upravljaj uvek savešću mojom! upravljaj uvek mislima mojim! upravljaj uvek osećanjima mojim, upravljaj uvek životom mojim, i u ovom, i u onom svetu! – da bih i ja svegrešni, zajedno s tobom Hristoljubivi oče Zlatouste, neućutno slavio čudesnog i nezamenljivog Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista, kome priliči svaka slava, čast i poklonjenje, sada i uvek i u vekove vekova. Amin! Amin! Amin!

BONUS VIDEO: