Žarko Laušević je glumio lik Šilje u kultnoj seriji "Sivi dom" koja se emitovala osamdesetih godina.

- Postoji ta scena u seriji "Sivi dom", kada on gasi sebi cigarete po ruci. Iako su mu stavili flastere kako se ne bi izgoreo, on ih je skinuo i zaista gasio cigarete o ruku, kako bi scenu dočarao na pravi način. To je bio Žarko Laušević – izjavio je reditelj, Miroslav Lekić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Šilja  je jedini lik kojeg u većem delu serije "Sivi dom" pratimo po izlasku iz doma, u njegovim stoičkim nastojanjima da, uprkos kriminalnoj prošlosti, pronađe normalan život.

U svih 12 epizoda gotovo da ne progovara

Serija je snimana 1984. i 1985, a premijerno je emitovana tek od februara 1986. Do tada je Laušević imao samo manje epizodne role, ali to se ubrzo promenilo.

- Iznad svih ostalih fantastičnih glumaca koji se pojavljuju u seriji, najviše se istakao Laušević. Imao je najtežu ulogu Šilje, koji tokom svih 12 epizoda gotovo da i ne progovara.

Foto: Jutjub printskrin/Romul 099

 

 

Ta uloga ostavila je veliki pečat u njegovoj karijeri i mislim da nikad posle toga nije odigrao tako zahtevnu rolu – ispričao je jednom prilikom scenarista Gordan Mihić i dodao da je odmah nakon emitovanja te serije zavladala prava histerija za Žarkom, koji je tada imao 26 godina.

BONUS VIDEO: