Jedan od problema koji u zimskim danima muči vozače je kako se riješiti vlage u automobilu i jutarnjeg mraza.

Zima se brzo približava i neće proći dugo pre nego što počnemo da se svakog jutra borimo sa ledom na staklima automobila.

To znači navući tople rukavice, upotrebiti sredstvo za odleđavanje i alate za struganje kako bismo pokušali da uklonimo tanki sloj leda da bismo mogli sigurno da se vozimo na posao.

Ali prema stručnjacima za osiguranje, zapravo postoji super trik kako brzo očistiti stakla automobila i osigurati da se ne magle - a sve što vam je potrebno verovatno već imate u hladnjaku.

Foto: Profimedia

 

Stručnjaci ALA osiguranja poručili su vozačima da, ako žele brzo da odlede vetrobranska stakla ove zime, treba da koriste sveži krastavac, jer je on 'prirodno sredstvo protiv vlage', piše  Miror.

- Krastavac sadrži prirodna ulja koja stvaraju hidrofobnu površinu kada se trljaju o staklo ili ogledala. Vodootporna svojstva krastavca pomažu u sprečavanju kondenzacije i stvaranja magle na vašem vetrobranskom staklu. U suštini, to je kao da vetrobranskom staklu napravite zaštitni film koji sprečava kondenzaciju tokom hladnijih meseci - naglasio je Kalum Batler iz ALA osiguranja koji predlaže vozačima da krastavcem čiste mraz sa stakla automobila.

Foto: R. Radetić

 

Stručnjaci su objavili i uputstva kako odmagliti automobil krastavcem. Za početak, uključite postavku odmrzavanja vašeg automobila, usmeravajući vazduh prema vetrobranskom staklu.

To će isprva pomoći da se staklo osuši, ali će se ubrzo nakon toga ohladiti i ponovno kondenzovati. Zatim uključite klimu kako biste uklonili vlagu iz unutrašnjosti automobila. Ako je moguće, pokušajte da izbegnete recirkulaciju, jer to može da poveća vlažnost unutrašnjosti automobila.

Verovatnije je da će čisto vetrobransko staklo sprečiti zamagljivanje. Idealno je očistiti ih krpom s mikrovlaknima. Na kraju, odrežite kraj krastavca i obrišite laganim slojem vetrobransko staklo kako biste smanjili proces magljenja.

BONUS VIDEO: