Glumica Mirjana Joković obeležila je neke od najpopularnijih ostvarenja krajem osamdesetih i početkom devedesetih, na prvom mestu "Sivi dom", zatim "Zaboravljene", "Podzemlje (Underground)", "Stršljen", "Bure baruta".

Foto: Jutjub printskrin/TheViljuska/Igrutin

 

 

Kao članica čuvene "turbo klase" Fakulteta dramskih umetnosti, u kojoj su bili još i Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić, Darko Tomović, Srđan Todorović, Vesna Trivalić, Slobodan Ninković i Dragan Petrović, obeležila je jednu eru domaće kinematografije.

Kako je igrala u najuspešnijim otvarenjima, uključujući i "Podzemlje (Underground)" Emira Kusturice, koje je dobilo Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 1995, sredinom devedesetih je Mirjana Joković bila na vrhuncu slave i prognozirano je da će postati najveća glumačka zvezda na našim prostorima.

Odlazak Mirjane Joković u Ameriku

Međutim, u jeku svojih najvećih uspeha, ona se preselila u Ameriku.

Kako su pisali mediji, gumica se otisnula u Kaliforniju sa izvesnim Srđanom Milenkovićem, s kojim je navodno u braku već tri decenije, ali Mirjana nikada nije govorila o njemu, niti su viđeni zajedno na nekom događaju.

Budući da čuva svoju privatnost, ona nikada nije komentarisala svoj emotivni status, a ranoj mladosti je u jednom intervjuu pomenula da uvek mora da ima ljubav.

Foto: Arhiva Novosti/Z. Knežević

 

 

– LJubav je jako važna i ne bih mogla bez nje. Mnogo radim i mislim da su ovo godine za rad. Mnogo putujem, što posle glume najviše volim, i onda je teško održati neku vezu. Ali, uvek mora da postoji – rekla je Mirjana Joković davne 1990.

U međuvremenu je imala nekoliko manjih uloga u Holivudu, a izgradila je karijeru kao profesorka glume na Kalifornijskom fakultetu umetnosti, nadomak Los Anđelesa. Nikada se, kaže, nije pokajala jer je otišla van zemlje.

– Ne. Donela sam tu odluku. Nisam odbacila glumu, nego sam probala da živim na drugi način. Nisam mislila da su slava i popularnost najvažniji u životu. To je klopka zbog koje ljudi mogu da stagniraju – rekla je glumica nedavno za Kurir.

Prema njenim rečima, odlazak u Amriku joj je pružio mnogo slobode, širine, novih znanja...

– Doneo mi je vrstu slobode da je mogu da budem ja, bilo gde i bilo kad. Doneo mi je jednu vrstu apetita da naučim o drugim kulturama i razumem druge priče za koje nikad ne bih čula, ali i da vidim svet izoštrenijim očima, iz srca i duše. Naučila sam nove stvari. Nikad nisam zaboravila šta imam ovde, ja sam Srpkinja i volim našu kulturu, prijatelje i svoj grad. Međutim, volim i svet i druge narode. U Americi sam više od pola života. Definitivno imam dva doma - u Srbiji i Americi – istakla je.

Foto: V. Danilov, P. Mitić

 

 

Nakon što se preselila na Zapad, Mirjanu Joković dugo nismo imali priliku da vidimo u našim filmovima i serijama, ali je od uloge u "Vratiće se rode" počela povremeno da se vraća i podseća publiku zašto je jedna od najcenjenijih domaćih glumica.

Uskoro ćemo je gledati i u glavnoj ulozi u seriji "Poziv", u kojoj Mirjana Joković tumači ulogu nekadašnje inspektorke Anice Reljić.

BONUS VIDEO: