Poznati srpski glumac Žarko Laušević preminuo je u 64. godini posle kratke i teške bolesti. Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Karijera Žarka Lauševića bila je karijera koju bi svako poželeo, a jedna od najvećih i najupamćenijih uloga bila je uloga Miloša Obilića u fulmu "Boj na Kosovu".

Rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Foto: G. Marković

 

 

Poreklo prezimena Laušević

Lauševići izvorno vode poreklo od Lauša Raičeva Trepčanina. Na osnovu nekih toponima koje srećemo na Kosovu i Metohiji postoji verovatnoća da su Lauševići u crnogorske krajeve mogli da dođu sa Kosova, najverovatnije posle Kosovskog boja.

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Mnoge porodice su se iseljavale na Sever preko Save i Dunava i na Zapad, u Crnu Goru, Hercegovinu i Bosnu.

Na osnovu ovoga logično deluje pretpostavka da se ova grupa Lauševih potomaka uselila među Novljane Trepčane još dok su živeli oko Travnika, a kasnije u banjanskoj visoravni u Trepčama i sa njima ostala u zajedničkoj skupini prilikom naseljenja Drobnjačke teritorije.

Dugo su tretirani kao potomci Kalabića Trepčana.

Ovakvo mišljenje na osnovu izloženog iznose Dušan i Milivoje Laušević u svojoj porodičnoj monografiji o Lauševićima.

Lauševići su raseljeni svukuda, ima ih po gradovima kao što su Banja Luka, Sarajevo, Vrbas, Kula, Bačko Dobro Polje, Beograd, Ćuprija, Kruševac, Trstenik, Skoplje, Pljevlje i Nikšić.

NJihovi ograncu su: Jolovići, Sarići, Rutovići i Bulinovići.

Lauševići su većinom iz Crne Gore odnosno sa Žabljaka, Durmitora, mesto Tepca i proslavljaju Svetog Velikomučenika Georgija, prenosi "Espreso".

BONUS VIDEO: