Sveštenici savetuju da treba da se vratimo pravoslavlju, a to znači sebi i da počnemo da praktikujemo večernje i jutarnje molitve, jer je to najbolja "duševna terapija" koja će nam pomoći da svaki dan započnemo sa blagoslovom.

U knjizi "Posavetuj me, oče" koju je izdala SPC, a koja ima za cilj da reši najčešće nedoumice vernika sveštenik podseća na reči Svetog Teofana Zatvornika, čime se sugeriše da je u vrme pred spavanje najvažnije osoboditi svoju dušu i um:

- Uveče treba dušu očistiti od svega i osloboditi je (pokajanjem, skrušenošću) - govori Sveti Teofan Zatvornik, od svega svetovnog, da bi postala slobodna i sama sa Gospodom. I tako treba odlaziti na počinak. Bez toga ne treba usnuti, nego se potruditi da se tako  pripremimo za počinak.

Foto:Profimedia

 

Svakog dana pre sna treba se setiti svih grehova, učinjenih tog dana i pokajati se pred Gospodom, i oprostiti svima koji su nas tog dana uvredili. 

Večernje i jutarnje molitve

Veran čovek je uvek preplitao svoj dan sa molitvom. Uglavnom je molitvi pre svega, posvećivao trenutke ujutru, u podne i uveče. Možemo se moliti spontano, svojim rečima, ali možemo koristiti i molitvene obrasce koji u sebi nose bogatstvo koje se u njih prelivalo kroz vekove.

"Molitva je pobožno upravljanje duše čovekove Bogu", govori Blaženopočivši Patrijarh Pavle, "ili beseda srca sa Bogom, kroz koju, predstavljajući nevidljivo Boga pred sobom, čovek izliva pred NJim osećanja svoje duše. Nema ničeg dragocenijeg od molitve u životu čovečijem. Ona i nemoguće čini mogućim, teško čini lakim, neugodno pretvara u ugodno. Molitva je toliko potrebna čovekovoj duši, koliko i vazduh disanju. Ko se ne moli, taj je lišen razgovora sa Bogom, sličan je suvom, neplodnom drvetu koje se seče i u oganj baca (Mat. 7, 19)".

Večernje molitve će omogućiti da se duša očisti od svih negativa koje su se tamo nakupile u jednom danu, i verovatno će svi potvrditi da će ga molitva za budućnost učiniti jakom i slatkom. Za one koji redovno učestvuju u jutarnjim i večernjim duhovnim praksama, sa određenim vremenom će želeti da se dalje razvijaju i shvataju nove aspekte naše religije.

U koje vreme treba čitati jutarnje i večernje molitve?

- O tome je jasno napisano u svakom molitveniku. ”Ustavši od sna, pre svakog drugog dela, stani pred Svevidećeg Boga i osenivši se krsnim znamenjem reci...” Osim toga, sama smisao reči nam govori da jutarnje molitve treba čitati na početku dana, kada naš um još nije opterećen mislima. A večernje molitve treba čitati pre spavanja, posle svega. U ovim molitvama san se upoređuje sa smrću a naša postelja sa samrtničkim odrom. Bilo bi zaista čudno da, pošto smo govorili o smrti, sednemo pred televizor ili da razovaramo sa članovima porodice, kaže otac Dušan.

Foto: Profimedia

 

Svako molitveno pravilo se zasniva na iskustvu Crkve. Ova pravila ne narušavaju čovekovu slobodu, ali nam pomažu da steknemo najveću duhovu korist. Naravno, postoje odstupanja od pravila, a ona se primenjuju u nekim nepredviđenim okolnostima.

VEČERNJA MOLITVA

Početak: Blagosloven Bog naš...

Ako nije sveštenik: Molitvama svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas.

Zatim:

Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas. (čita se tri puta, sa krsnim znamenjem i pojasnim poklonom)

Slava; I sada;

Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše; Vladiko, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše, imena Tvoga radi.

Gospode, pomiluj. (triput)

Slava; I sada;

OČE NAŠ Koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe Carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao što je na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od nečastivoga.

Onda: SIMBOL VERE.

Tropari, glas 6:

Pomiluj nas, Gospode, pomiluj nas jer mi grešnici, nemajući nikakvog opravdanja, prinosimo Tebi kao Vladici ovu molitvu: pomiluj nas.

Slava: Gospode, pomiluj nas, jer se u Tebe uzdamo; ne gnevi se jako na nas, niti pominji bezakonja naša, no i sada kao milostiv pogledaj i izbavi nas od neprijatelja naših: jer si Ti Bog naš, i mi smo narod Tvoj, svi smo delo ruku Tvojih, i ime Tvoje prizivamo.

I sada: Otvori nam dveri milosrđa, Blagoslovena Bogorodice, da ne propadnemo mi koji se u Tebe nadmo, no da se Tobom izbavimo od beda: jer si Ti spasenje roda hrišćanskoga.

Gospode, pomiluj. (12 puta)

Molitva pre spavanja, protiv iskušenja u snu

Preslavni Gospode, Neprolazni, Čisiti, Jedini Bezgrešni, očisit mene, slugu Tvoga, od svake nečistote tela i duha, pokaži me čista blagodaću Hrista Boga, i osveti me silaskom Svetoga Duha Tvog, da bih se, trgnuvši se od magle nečistih maštanja đavolskih i svakoga iskušenja, udostojio da u potrebno vreme pristupim i primim čudesne i strašne Tajne Tvoje. Jer Ti blagosiljaš i osvećuješ sve i sva, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo, sa Jedinorodnim Tvojim Sinom i sa Presvetim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Kada odlaziš na spavanje, izgovori:

U ruke Tvoje, Gospode Isuse Hriste, Bože moj, predajem duh svoj: Ti me blagoslovi, Ti me pomiluj i život večni daruj mi. Amin.

BONUS VIDEO: