Naime, kada jedan partner, najčešće otac, ne plaća alimentaciju, prva sledeća instanca su baba i deda. Nakon razdvajanja i složenog spleta okolnosti, njihov sin je ostao bez prihoda, a teret je pao na baku i dedu.

Do sada su platili 20 hiljada evra, kaže baka.

- Suprug i ja smo plaćali 7.000 kuna od penzije od 9.000 kuna, odnosno 75 posto penzije. Do sada smo isplatili oko 20.000 evra - rekla je baka Marija.

Pali su na granicu siromaštva i živeli sa 300 evra mesečno.

- Centar za socijalni rad Korenica je u nadzoru utvrdio da nemamo dovoljno novca za osnovne životne potrebe i odredio jednokratnu naknadu od 3.500 kuna u tri rate - dodala je baka Marija.

Ali lički par više muči tuga nego novac.

 

- Tri i po godine nismo videli svoje unuke. Ta deca žude za nama i mi za njima. Otići ćemo, nas dvoje, za dan, za mesec, za godinu dana. Ostaju deca, a za njih ostaje večna trauma - zaključila je Marija.

Ona i njen suprug i dalje plaćaju 400 evra alimentacije svakog meseca.

Odredba po kojoj bake i deke plaćaju alimentaciju umesto svoje dece zapravo je model uvezen iz SAD. Već devet godina Sindikat penzionera pokušava da to promeni.

- Ovo je zapravo emotivno ucenjivanje potomstva, odnosno oca dece, pa će on, da mu tata i mama ne bi platili i završili u siromaštvu, onda da počne da plaća. Ovo je suludo, nijedna država u Evropi to radi - rekla je Jasna Petrović, predsednica hrvatskog Sindikata penzionera.

Ali takvih slučajeva nije malo. Reč je o 114 sudskih odluka u periodu od 2015. do 2021. godine prema kojima su bake i deke dužni da izdržavaju svoje unuke, saopštilo je Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike.

(HRT)

BONUS VIDEO:

VESELIN IMA NEOBIČNOG KUĆNOG LJUBIMCA: Gaji buljinu, jednu od najvećih sova na svetu