Temperaturne oscilacije i toplija zima

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže da preliminarna prognoza za zimu 2023/2024. ukazuje da će ona da bude u znaku čestih padavina i čestih temperaturnih oscilacija.

Očekuje se, prema njegovim rečima, da čitav evropski kontinent veoma često bude pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, a da Srbija najčešće bude pod uticajem jugozapadnih visinskih strujanja.

- Naročito će oblast Jadrana, zapadnog Balkana i Dinarskog planinskog područja uz obalu Jadrana imati zaista velike količine padavina tokom narednih meseci. Povremena naoblačenja će uslovljavati kišu i sneg i u unutrašnjosti Balkana. Za sada se ne može precizno reći koji će deo zime biti hladniji, ali u svakom slučaju očekujemo više padavina u odnosu na prosečne vrednosti i česte temperaturne oscilacije. Ukupno će biti toplija zima u odnosu na višedecenijske proseke. Pozitivno odstupanje je prognozirano da bude oko 2 stepena – kaže Slobodan Sovilj.

Sneg u prvom delu zime

Sagovornik kaže da ako bi to poredili sa prethodnom zimom ne bi trebalo očekivati da sneg u prvom delu zime u potpunosti izostane.

- Ako se prisetimo prošle zime snega nije bilo čak ni u planinskim predelima. Imali smo oko Nove godine topao i suv period, kada je sneg potpuno izostao u svim krajevima. Sada bi trebao da se u prvom delu zime formira snežni pokrivač u planinskim predelima prvo, a onda u januaru i februaru da dolazi do povremenog stvaranja i u nižim predelima. Ali, kako se taj period bude približavao izdavaćemo preciznije i konkretnije procene – zaključuje meteorolog.

BONUS VIEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".