Laboratorija za uzgoj i preradu marihuane koju je Četvrto odeljenje UKP u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu otkrilo i zaplenilo 19. oktobra, jedna je od najvećih plantaža za proizvodnju droge otrkivena u Srbiji.

U kući u prigradskom naselju, koja je preuređena u "farbriku", pronađeno je čak 500 kilograma ove droge, vrednosti oko pet miliona evra! Interesantno je da je od sedmoro uhapšenih, među kojima su i dve žene, čak četvoro stručnjaka za elekroenergetiku.

Kompletan proces

- Sumnja se da su "eksperti za struju" bili zaduženi za instaliranje i montažu opreme u kući koju su iznajmili za uzgoj marihuane. Jedan od uhapšenih, Aleksandar G., je zaposlen u Javnom komunalnom preduzeću "Javno osvetljenje", a veruje se da su znanja i veštine iskoristili za instaliranje opreme za kompeletan proces proizvodnje, od sadnje, preko sušenja do pakovanja. Sve se odvijalo u tri prostorije kuće i pomoćnim objekatima.

Protiv Aleksandra G. (39), kao i Vladimira L. (45), Aleksandra L. (32), Sandre J. (33), Katarine B. (39), Mladena I. i Vladimira K. (44) Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je i finansijsku istragu, zbog sumnje da poseduju vrednu imovinu koju su stekli novcem koji su zarađivali od trgovine narkoticima.

- U kući niko nije živeo. Pre dve ili tri godin, stariji bračni par je izdao svoje objekte i zemljište, odnosno dvorište. Znamo da je kuću uzeo neki muškarac, sigurni smo da je to jedan od uhapšenih. Govorio je da je kuću iznajmio da bi se u njoj bavio nekom proizvodnjom, ali nikada nije govorio šta proizvodi. Znali smo da nešto muljaju tu - kaže jedan komšija.

On dodaje i da je gotovo svakodnevno viđao beli kombi kako ulazi i izlazi iz dvorišta.

- Bračni par koji je izdao kuću se preselio u vikendicu na selu, lepo žive od kirije, pa nisu ni dolazili. Ponekad smo viđali i ženu kako prolazi kroz dvorište i ulazi u kuću. Taj objekt je malo uvučen u dvorište, ne vidi se s glavnog puta, a vide se ventilatori spolja. Moguće je da su krali struju, pa da su tako i razotkriveni - dodaje sagovornik iz Borče.

Adaptirani u laboratoriju

Inače, cela kuća, odnosno jedan njen sprat, hala od 200 kvadrata pored, kao i šupa bili su potpuno adaptirani u laboratoriju. - Osumnjičeni su u njoj imali aparaturu za celokupan proces proizvodenje, do pakovanja osušene marihuane u džakove i merenje na vagi.

Na spratu kuće, kao i podrumu, kako otkriva bile su laboratorije za uzgoj, sa specijalnim lampama za podešavanje temperature i ventilatorima, koji su važni za rast biljaka.

- Otkriveno je više od 480 saksija sa biljkama - otkriva izvor Kurira. U prostoriji uz samu kuću u plastičnim posudama i džakovima zatečena je marihuanu spremnu za prodaju. Koliko je grupa "ozbiljno" radila sa kanabisom svedoči i to da su imali mašinu za odvajanje listova kao i specijalne makaze za ručno sečenje.

Tehnička oprema

- Kod ove kriminalne grupe, koja je sudeći po pronađenim dokazima, ceo proces vršila sama, od proizvodnje do prodaje, otkrivena je i prostorija, improvizovana sušara sa aparaturom za pripremanje biljke spremene za prodaju - opisuje naš sagovornik šta je sve pronađeno u kući pored prometnog Zrenjaninskog puta.

On navodi da je sušara bila opremljena svom elektronskom i tehničkom opremom za preradu i sušenje biljaka.

(Kurir)

BONUS VIDEO: