Vojna kampanja pod kodnim nazivom „Operacija čelični mačevi“ biće bez premca u svojoj žestini i razlikovaće se od svega što je do sada Izrael radio u Gazi, piše Rojters, pozivajući se na osam regionalnih i zapadnih zvaničnika upućenih u materiju.

STRATEGIJA IZRAELA

Strategija Izraela je da uništi infrastrukturu u Gazi, čak i po cenu civilnih žrtava, potera stanovništvo ka granici sa Egiptom i krene u poteru za Hamasom dižući u vazduh lavirint podzemnih tunela koje je izgradila ta organizacija, navodi Rojters, pozivajući se na trojicu regionalnih zvaničnika, upoznatih sa razgovorima Izraela sa SAD i bliskoistočnim liderima.

Zvaničnici američke administracije zabrinuti su da bi Izrael mogao da ispuni taj plan, ali da tek treba da smisli izlaznu strategiju, odnosno šta će biti posle vojne akcije.

O planovima šta posle akcije razgovarano je na sastancima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina sa izraelskim zvaničnicima, navode izvori Rojtersa.

I arapski zvaničnici iskazali su zabrinutost zbog nedostatka jasnog plana za budućnost enklave, kojom Hamas vlada od 2006. godine i u kojoj živi 2,3 miliona ljudi.

-Izrael nema izlazno rešenje za Gazu. NJihova strategija je da bace na hiljade bombi, unište sve i onda uđu, ali šta posle? Nemaju izlaznu strategiju za dan posle, rekao je izvor iz bezbednosnih struktura.

Do sada je u Pojasu Gaze poginulo 3.500 ljudi, što je više nego u bilo kom konfliktu Izraela i Hamasa do sada. 

HAMAS I GAZA NISU LAK ZALOGAJ

Vojni eksperti kazali su Rojtersu da Gaza i Hamas nisu lak zalogaj, budući da je u enklavi izgrađen sistem podzemnih tunela „za koju je Vijetkongov sistem u Vijetnamu dečja igra“.

-Neće uspeti da unište Hamas tenkovima i vatrenom moći, navode eksperti i dodaju da je Hamas izvršio mobilizaciju i postavio protivtenkovske i protivpešadijske mine.

U Vašingtonu je manje optimizma da bi Izrael mogao da uništi Hamas u potpunosti i američki zvaničnici vide malo šansi da bi Izrael želeo da zadrži Pojas Gaze i ponovo ga okupira, dodaje Rojters. Verovatniji je scenario, navode izvori iz američke administracije, da izraelske snage pokušaju da ubiju i zarobe što više pripadnika Hamasa, unište tunele i radionice za izradu raketa, a onda nađu način da proglase pobedu i izađu iz Pojasa Gaze, piše Rojters.

Prema navodima te agencije, jedna od mogućnosti je da se „ojača“ Palestinska samouprava, koja je izgubila vlast nad Pojasom Gaze 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO: