- Proizvode koji imaju koru treba oprati pod mlazom čiste vode, čak i ako nameravate da bacite koru. To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom koja smanjuje prenos prljavštine ili mikroba koji se mogu nalaziti na kori voća koje nameravate da konzumirate - rekla je za Huff Post Tamika Sim iz Međunarodnog veća za informacije o hrani.

Dok se prljavština može uočiti, zaostali pesticidi ili mikrobi koji mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom nisu vidljivi golom oku.

Zato Sims zagovara pranje svih namirnica pre jela.

Foto: Profimedia

 

- Kore banane, kore avokada i drugi proizvodi sa debelom spoljnom površinom jednako su osetljivi na bakterije kao i mekše voće i povrće sa nežnijom korom - napominje stručnjak za sigurnost hrane Trevor Krejg.

Američka agencija za hranu i lekove pronašla je listeriju i salmonelu na kori avokada. Deblja kora otežava bakterijama ili prljavštini ulazak u meso, ali kad režete voće, nožem ipak možete da kontaminirate namirnicu. Pranje kore smanjuje verovatnoću da se to dogodi.

BONUS VIDEO: