General Mark Mili je danas napustio funkciju načelnika Zajedničkog štaba američkih snaga nakon mandata obeleženog brojnim krizama u inostranstvu, ali i u SAD.

NJega će zameniti Čarls "C.K." Braun, sadašnji šef Ratnog vazduhoplovstva. Posle Kolina Pauela, on će biti drugi Afroamerikanac koji će zauzeti vrh najmoćnije vojske na svetu (a bio je prvi Afroamerikanac na čelu vazduhoplovstva SAD).

Otkako je preuzeo dužnost u oktobru 2019. godine, događale su se kriza za krizom, bez prestanka, rekao je Mili nedavno za AFP.

Foto: Profimedia

 

 

Zajedno sa ministrom Lojdom Ostinom, Mili je organizovao američku vojnu pomoć Ukrajini nakon ruskog napada.

NJegov mandat obeležio je i američki debakl u Kabulu, kada su talibani u avgustu 2021. ponovo preuzeli kontrolu nad Avganistanom i njegovom prestonicom na kraju dvadesetogodišnjeg rata koji je čak i sam Mili opisao kao "strateški neuspeh".

Foto: Profimedia

 

 

General Mili je takođe izrazio žaljenje što je bio prisutan sa Donaldom Trampom kada je predsednik rasterao demonstrante pokreta "Crni životi su važni" ispred Bele kuće.

NJegov naslednik, C.K. Braun je iskusan pilot sa 3.000 sati leta, od kojih 130 borbenih sati. Bio je komandant američkih vazdušnih snaga na Bliskom istoku i Pacifiku.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO: