- Bojan Mijailović, otac dvoje dece od 6 godina i 9 meseci, hladnokrvno je mučki ubijen nakon što je bio ranjen i pao na zemlju. Overen je u glavu - rekao je Petković.

- Porodice nastradalih su izvršile identifikaciju. Prva reč koju sam čuo je da je Bojan unakažen. Cela desna strana glave mu je otkinuta, potpuna rupa. To je moglo da se uradi samo pucanjem iz neposredne blizine. To su želeli da sakriju - rekao je Petković.

On je rekao da ima fotografije, ali da ne može da pokaže jer nisu blurovane.

Foto: Društvene mreže

 

Kako je rekao, sazvao je vanrednu konferenciju kako bi upoznao javnost o svemu onome što se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj i kako bi sve obavestio zašto je EULEKS bio odbijen.

Petković je otkrio da je Beograd uputio dopis Euleksu.

 

"Obraćamo vam se sa veoma bitnim zahtevom povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri lica srpske nacionalnosti, koji su život izgubili u tragičnim događajima od 24. septembra 2023. godine u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

Imajući u vidu da smo obavešteni da će se obdukcija tela sprovesti u narednim danima, a da do zaključenja ovog dopisa ona nije izvršena, zahtevamo da omogućite da obdukciji koja će se obaviti u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana.

Ispunjenje ovog zahteva je od vitalne važnosti da se kredibilno i transparentno utvrde okolnosti stradanja lica srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovne sumnje da su brutalno likvidirana nakon što su se predala. Ova činjenica posebno relevantna u slučaju ubijenog Igora Milenkovića.

U slučaju da ne omogućite izvršenje ovog zahteva, tražimo da obezbedite uslove da nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana, sprovede posebnu obdukciju.

Stoga, a imajući u vidu delokrug Vaše nadležnosti kao i osetljivost okolnosti pod kojima je smrt nastupila, kao i navedene indicije da je određenim licima nakon lišavanja slovode oduzet život iz neposredne blizine, ali i da je korišćeno snajpersko naoružanje, tražimo da hitno postupite po našem zahtevu i obezbedite transparentnost istraživanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila"

Dokument pogledajte na priloženoj fotografiji:

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".