Prema našim informacijama, svi ubijeni su lokalni Srbi sa severa Kosova i Metohije, iako se medijska mašinerija Aljbina Kurtija i njegovih zapadnih mentora na sve moguće načine trudila da poveže zvanični Beograd sa nedeljnim krvoprolićem, a koje je direktna posledica terora koji naš narod proživljava mesecima unazad.

Šok, neverica, ali pre svega strah, revolt i tuga zbog gubitaka ljudskih života. Ovako se juče moglo opisati stanje među Srbima na severu zbog događaja u Banjskoj.

A do ovog naselja u opštini Zvečan sa magistralnog puta Mitrovica-Leposavić i tokom jučerašnjeg dana do popodnevnih sati ulazak nije bio dozvoljen. Osim tzv. kosovskim specijalcima, koji su sporadično sa blindiranim vozilima odlazili ka naselju sa magistrale ali i automobilima rođaka žena iz Goraždevca koje su bile smeštene u hotelu u Rajskoj Banji.

Foto: D. Zečević

 

Prilaz manastiru nije bio moguć, a pripadnici tzv. kosovske policije s dugim cevima bili su gotovo na svakom koraku duž deonice puta od Mitrovice do Leposavića.

U samom Leposaviću, osim ispred Opštine gde Srbi četvrti mesec protestuju zbog jednostranih akcija i terora koji nad njima sprovodi Kurtijev režim, ljudi gotovo da se ne mogu videti na ulicama. Bukvalno samo šapatom prepričavaju da su dvojica ovdašnjih Srba ubijena.

Imaju samo reči hvale za Igora M. (50), oca dvoje dece, koji je vozio sanitet u KBC Kosovska Mitrovica i za mlađanog Bojana M.

Žali narod i Stefana N., sina poznatog zvečanskog privrednika.

Foto: Printskrin

 

 - Ovo je zaista tragedija, mladi životi su oduzeti zbog nepravde i terora koji više nismo mogli da trpimo. A pogotovu oni mladi, željni samo da žive slobodno, da su svoji na svome. Stefan iz Zvečana je otac troje dece, tri maloletne devojčice i iz imućne je porodice, a u napadu mu je ranjen i rođeni brat - pričaju nam Zvečanci.

Foto: Društvene mreže

 

Kako su se našli u Banjskoj, to je pitanje koje će ubijeni Srbi sa sobom odneti u grob. NJihova tela su u kapeli Univerzitetskog centra u Prištini gde će se raditi obdukcija.

 - Niko od rodbine još nema snage da ode po njih - kaže nam rođaka jednog od ubijenih.

Prištinski tužilac Naim Abazi saopštio je da je pronađeno telo još jednog Srbina, na kilometar i po od mesta sukoba i da je identifikacija u toku. Do ranih popodnevnih sati prilaz Banjskoj nije bio dozvoljen, a kako smo saznali, hodočasnici iz Novog Sada, koji su se u nedelju ujutru zatekli u manastiru, i dalje su bili u svetinji očekujući da daju izjave policiji kako bi nastavili put centralne Srbije.

Foto: D. Zečević

 

Prelazi Jarinje i Brnjak i juče su bili zatvoreni za saobraćaj iz pravca centralne Srbije, dok je izlaz sa Kosmeta bio moguć. Na samom skretanju za Banjsku, pored specijalaca ROSU bile su broje novinarske ekipe, očekujući da se omogući odlazak do manastira i samog naselja u kojem su, kako smo saznali, istragu obavljali i forenzičari iz Prištine.

 - Pošto ni kamionu sa hlebom nije bio dozvoljen dolazak do sela, ostali smo bez hleba - saznali smo od jednog meštanina, koji su uglavnom zatvoreni u svojim kućama.

Ukrali opremu iz pošte, dežuraju s dugim cevima

"POŠTA Srbije" saopštila je juče da je obustavljen rad njihove ispostave u Banjskoj zbog, kako su naveli, upada albanskih terorista u objekat. Kako se ističe, tom prilikom pričinjena je velika materijalna šteta, oštećena je imovina i ukradena oprema.

- Albanski teroristi tim vandalskim činom, ne samo da su doveli do toga da će privremeno biti obustavljeno pružanje poštanskih usluga Banjskoj, nego su, inspirisani neodgovornom i opasnom politikom Kurtija, svesno i namerno nastavili sa zastrašivanjem i uništavanjem svega što je srpsko na KiM, kao i otežavanjem nesmetanog kretanja, rada i svakodnevnog života svih onih koji se protive nerazumnoj politici privremenih organa vlasti u Prištini - navodi se u saopštenju.
JP "Pošta Srbije" ističe da trenutno, zbog blokade koju sprovode osobe naoružane dugim cevima, nije u mogućnosti da tačno utvrdi razmere štete, a da će javnost biti obaveštena o tome kada će poslovnica u Banjskoj otpočeti s radom.

Dani žalosti u srpskim sredinama na KiM

Srpska lista saopštila je jutros da se 26, 27. i 28. septembar proglašavaju Danima žalosti u srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije, povodom pogibije naših sugrađana u tragičnim događajima u Banjskoj u opštini Zvečan

- Otkazaće se svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija. Zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja - navode iz Srpske liste, izražavajući saučešće porodicama stradalih, a povređenima su poželelili brz oporavak.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".