U fototermalnoj elektrani u Dunhuangu 12.000 pokretnih ogledala okružuju toranj visok čak 260 metara. Elektrana se prostire na više od milion, a svako ogledalo zauzima površinu od 115 kvadratnih metara.

Za razliku od direktne transformacije sunčeve energije u električnu, fototermalna elektrana može da kontroliše svoja pokretna ogledala koja precizno odražavaju sunčevu energiju i fokusiraju je na toranj koji skuplja toplotu u sredini elektrane. Mogu sveobuhvatnije da koriste toplotnu energiju kroz svoje složene mehanizme rada.

- Najveća razlika između dva režima rada je u tome što fotonaponski uređaji mogu da proizvedu električnu energiju sao kada ima svetlosti, ne i noću. Ne mogu da postignu kontinuiranu proizvodnju energije. Svrha fototermalne proizvodnje energije jeste da obezbedi korišćenje svetlosnih resursa. Možemo efikasnije da koristimo energiju umesto da je trošimo - rekao je jedan od radnika.

U prvoj polovini 2023. kapacitet proizvodnje električne energije u Kini u provinciji Gansu dostigla je 72.000.000 kilovata, od čega je čak 55 odsto proizvedeno različitim vrstama energije.

BONUS VIDEO: