Starogrčki filozof Sokrat ostavio je neizbrisiv trag u istoriji filozofije i intelektualne misli. Bio je poznat po svojoj metodi dijalektičkog razgovora, koja je danas poznata kao "sokratska metoda." Postavljao bi pitanja sagovornicima kako bi ih dovodio do razmišljanja o suštini i dubljoj istini.

NJegova filozofska metoda bila je usmerena na samoproučavanje i samopoboljšanje, a ne samo na sticanje znanja.

Sokrat je često postavljao pitanja o pravdi, vrlini, hrabrosti i drugim moralnim vrednostima. NJegovi dijalozi često su se bavili pitanjem šta je dobro i kako postići moralno ispravno ponašanje. Ovo je imalo dubok uticaj na razvoj etike i moralne filozofije.

Imao je sjajno rešenje za ljude koji vole da ogovaraju, a uspeo bi da ih posrami sa samo 3 pitanja!

Naime, jednog dana dođe mu poznanik vrlo uznemiren i reče mu:

"Sokrate, znaš li šta sam načuo o Diogenu?"

"Samo trenutak", odgovori Sokrat.

"Pre nego mi kažeš šta si čuo napravićemo mali test. To se zove „Test trostrukog kriterijuma“

"Trostrukog kriterijuma?"

"Tačno, pre nego mi ispričaš o Diogenu, profiltriraćemo ono što nameravaš da mi kažeš. Prvi filter je istina. Jesi li apsolutno siguran da je ono što nameravaš da mi kažeš istina?"

"Ne, zapravo sam samo čuo o tome."

"Dobro, znači ne znamo da li je to istina ili ne. Pokušajmo s drugim filterom, filterom dobrote. Da li je ono što nameravaš da mi kažeš o Diogenu nešto dobro?"

"Ne, naprotiv..."

"Dakle, želiš da mi kažeš nešto o Diogenu što može biti loše, čak i ako nisi siguran da je istina?"

Čovek je slegnuo ramenima, malo zbunjen. Sokrat je nastavio:

"Vest još uvek može proći test jer postoji i treći filter, filter korisnosti. Da li će ono što mi želiš reći o Diogenu biti korisno za mene?"

"Ne, mislim da neće."

"Pa", zaključi Sokrat, "ako ono što želiš da mi kažeš nije istina niti je dobro ni korisno, zašto to reći meni ili bilo kome uopšte?"

Čovek je ostao posramljen i vrlo zbinjem, a potom su ga samo 3 Sokratova pitanja navela da dobro razmisli o svom postupku.

A filozof mu je poručio: "Trač je loša stvar. U početku možda izgleda zabavno i prijatno, ali na kraju ispuni naša srca gorčinom i truje i nas!“