Sjajan uspeh naših košarkaša na Mundobasketu ostao je u senci teške povrede Boriše Simanića koji je zbog udarca koji je zadobio na meču protiv Južnog Sudana, nažalost, ostao bez bubrega.

Podsetimo, nakon što je prvi put operisan u noći između 30. i 31. avgusta došlo je do komplikacija u postoperativnom toku i 25-godišnji košarkaš je u nedelju ponovo operisan i tom prilikom uklonjen mu je bubreg.

Nakon nekoliko kritičnih dana iz Manile su u utorak konačno stigle dobre vesti. Oporavak ide dobrim tokom i Boriši se konačno vratio osmeh na lice.

Na društvenim mrežama pojavila se i prva fotografija hrabrog košarkaša iz bolnice. Boriša je nasmejan i vidi se kako pokazuje tri spojena prsta.

 

 

Srpski doktori saglasni: "Filipinski lekari krivi za Borišin bubreg"

Miljko Ristić i Moma Jakovljević sumnjaju da su njihove kolege na Filipinima krive što je Boriša Simanić morao da bude operisan dva puta u tri dana i što mu je odstranjen organ.

Istaknuti srpski lekari koji decenijama rade u sportu Miljko Ristić i Moma Jakovljević sumnjaju da je košarkaš Boriša Simanić ostao bez bubrega greškom lekara na Filipinima.

Vrlo redak slučaj

Profesor doktor Miljko Ristić i doktor Moma Jakovljević saglasni su u oceni da je druga operacija Simanića posledica greške koja se potkrala lekarima u Manili.

- Ne potcenjujem svoje filipinske kolege, ali je pitanje u kakvoj je bolnici operisan. Ako je rađena revizija samo dan ili dva posle prve operacije, onda to govori da nešto nije urađeno kako treba u prvom zahvatu - smatra Ristić.

Doktor Moma Jakovljević kaže da će mnogo toga biti jasnije kad Simanić dobije otpusnu listu.

- Nemam izveštaj u ovom trenutku. Na otpusnoj listi će pisati šta su uradili i šta su našli. Profesor Dragan Radovanović, doktor reprezentacije, rekao mi je da je do druge operacije došlo zbog toga što je gornji deo bubrega upao u nekrozu, a to znači da je počeo da truli i moglo je da dođe do sepse. Bubrežna arterija dovodi svu krv u bubreg i deli se na dve grane. Oni su jednu granu verovatno podvezali jer kad neki deo truli, taj deo nema cirkulaciju - rekao je Moma Jakovljević za Informer TV.

Spekuliše se da Simanić nije dobio toliko jak udarac koliko je važan bio ugao pod kojim ga je Nuni Omot zakačio. Doktor Jakovljević ima i još jednu teoriju kako je došlo do povrede.

 

 

- On je njega udario sa boka. Bubreg ima svoju ložu koja ga fiksira, a postoji i bubreg koji šeta. To se zove mobilan bubreg. Ako je to bio slučaj kod Simanića, da je bubreg bio van svog mesta, onda je možda otišao skroz na tu stranu ka boku gde se dogodio udarac. Sve u svemu, ovakva povreda se događa jednom u sto miliona slučajeva - objašnjava Jakovljević.

Sve je izvesnije da će Boriša nakon adekvatnog oporavka ipak moći da nastavi košarkašku karijeru, smatra Moma Jakovljević.

- Potrebno je da i drugi postoperativni tok prođe bezazleno. Da ne bude neke infekcije i da Boriša bez problema doputuje u Beograd. Kada rana zaraste, on će moći normalno da živi i funkcioniše. Drugi bubreg će preuzeti funkciju. Za otprilike pet do osam meseci moći će da nastavi sa košarkom, a mogao je da izgubi glavu - kaže doktor košarkaškog kluba Partizan.

Podsetimo, košarkaši Srbije juče su uspeli da se plasiraju u polufinale Svetskog prvenstva u košarci nakon fantastične pobede protiv selekcije Litvanije rezultatom 87:68. "Orlovi" u borbi za finale čekaju boljeg iz duela Kanada-Slovenija, a ovaj meč je na programu od 14:30.

U drugom polufinalnom meču, reprezentacija SAD-a čeka boljeg iz meča Nemačka-Letonija koji počinje od od 10 časova i 45 minuta.

BONUS VIDEO:

"NISMO MNOGO PRIČALI U JAVNOSTI": Milutinov posle plasmana u polufinale SP

(Kurir/Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".