Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je govoreći o jučerašnjim padavinama u Novom Sadu da je na meteorološkoj stanici Rimski šančevi, koja je reprezentativna za Novi Sad palo negde oko 5-6 litara po kvadratnom metru.

- Verovatno je u gradu Novom Sadu palo više, po slobodnoj proceni oko 20ml. Kada su ove letnje nepogode, najverovatnije ima i grada. Za septembar nije uobičajeno, ali pošto je jedno pozno leto, po karakteru septembar zna da bude topao. Tako će biti i ove godine, s tim što smo imali jedno kratkotrajno osveženje. Od sutra to prolazi i ponovo ćemo biti u jednom toplom periodu, ne sa ekstremnim temperaturama, već jedno prijatno vreme - kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Već sredinom sledeće sedmice možemo očekivati visoke temperature.

- Biće jedno pet šest dana sa temperaturama od 30 do 32 stepena. Prva prilika bi bila oko 9. i 10. septembra. Temperatura bi tu već mogla da dostigne u dobrom broju mesta 30 stepeni. Između 10. i 15. bi bilo takođe oko 32 stepena negde. Prijatno i toplo vreme do kraja meseca, s tim što jutra počinju da bivaju sve svežija i svežija. Prosečnu septembarsku temperaturu ćemo premašiti, na kraju biće više od prosekla - kaže Todorović za RTS.

- Onda sledi opet jedno osveženje kao što smo imali noćas i danas, ali da podsetim da su to daleko niže vrednosti od onih maksimalnih ili rekordnih vrednosti koje su zabeležene u septembru. Na današnji dan, 4. septembar, maksimalna temperatura na području Beograda je 38 stepeni 1894. godine, znači pre 130 godina, a inače apsolutni rekord za septembar iznosi 41.8 stepeni 9. septembar 1946. - kaže meteorolog.

Kada su temperaturne amplitude tokom dana u pitanju, naveo je da brdsko-planinski deo ima tu veliku amplitudu, dok Beograd ima najmanju, pošto je Beograd toplotno ostrvo, pa se u toku noći, tj. ujutru, ne ohladi dovoljno vazduh, bar u ovom centralnom delu grada.

- Leto je bilo toplije nego što sam ja očekivao. Jun je bio kišovit i temperatura je bila oko proseka. Kada sumiramo bilo su prave letnje vrućine sa velikim nepogodama. Nema razloga za zabrinutost zbog podizanja nivoa vode u Dunavu - kaže Todorović.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".