Konačan rezultat, 105:63 dovoljno oslikava i kakva je bila razlika u kvalitetu, a i kakav je bio pristup "orlova" ovom meču, u kome je samo povreda Petruševa, nakon što je u drugoj deonici za pet i po minuta "vezao" osam poena, pa nezgodno doskočio i zbog bola u zlogbu sam zatražio izmenu, ostavila gorak utisak.

Kina je probala da dalekometnom paljbom parira srpskom talentu, što je samo na početku meča davalo nadi ekipi selektora Saše Đorđevića da bi na njegov 56. rođendan mogla do nekog čuda. Ali, čudo je imalo preča posla ove subote nego da bude u hali u Manili, gde su "orlovi" relativno brzo raširili krila.

Istina, nije bilo sve savršeno, ali za prvu utakmicu na velikom takmičenju, na kojoj je pobeda, kako to sami sportisti vole da kažu, "jedino važna, da bi se turnir započeo na pravi način", bilo je prilično mnogo dobrih stvari u igri ekipe selektora Svetislava Pešića.

Odbrana 1 na 1, sa preuzimanjima rivala, nije dozvoljavala Kinezima da se razmahnu, a naročito je ta defanziva srušila suparničke snove kada je su u početnoj postavi na spoljnim pozicijama kapitena Bogdanovića (počeo meč uz šut 1/4) i Stefana Jovića (imao odlične prodore) odmenili borbeni Aleksa Avramović i Vanja Marinković. Uz razigranog Nikolu Jovića, više nego sigurnog Nikolu Milutinova pod obručima, a početkom druge deonice i izvrsnog Petruševa do pomenute povrede, prednost "orlova" je rasla kako je vreme odmicalo.

Do +21 na velikom predahu došlo se uz čak 74% uspešnosti šuta za dva poena, 42% za tri, a 92% kada se slobodnim bacanjima radi, a u sličnom, ne baš istom, ritmu nastavio se košarkaški ples i u drugom poluvremenu.

U njemu je Pešić pokušavao i da još neko vreme uigrava početnu petorku - kapiten je ostajao na šutu od oko 40% iz igre, ali s njim na parketu pravljena je i najveća razlika, recimo +23 do 28. minuta meča, tokom kojih je Bogdanović samo pet minuta odmarao; Dobrića takođe nije služio šut, ali je u odbrani bio na visini zadatka, Jović najbolji bio u onome u čemu jeste najbolji, asistencijama, a Jović prodorima i Milutinov snagom i preciznošću kontrolisali zbivanja u reketu. 

Ipak, kako je bilo jasno da je pitanje pobednika odavno rešeno, a imajući u vidu i peh koji je zadesio jednog od najtalentovanijih srpskih igrača, te kinesku "sklonost" da prilično "biju" Bogdanovića, koji je u tom smislu prilično loše prošao u nedavnom meču ovih rivala, selektor Srbije je na parket sve češće slao "drugopozivce".

Oni su svoje obaveze ozbiljno shvatili, pokazavši i sebi i budućim rivalima još jedan deo onoga čime raspolažu. Recimo, dobrom spoljnom igrom Dušana Ristića u napadu, čvrstom bekovskom defanzivnom vezom Avramović - Marinković, ali i borbenošću koji god rezultat da je bio na semaforu i koliko god vremena da je bilo ostalo do kraja.
Ubedljiv trijumf je, svakako, dobar početak, ali slede brzo novi izazovi. Već u ponedeljak, takođe od 14 časova, sledi teži ispit - meč protiv Portorika.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".