Meteorolog Ivan Ristić je na svom "Fejsbuk" profilu objavio vremensku prognozu za narednih nekoliko dana. Za vikend nas očekuju paklene vrućine, temperatura će se kretati od 35 do 39 stepeni.

- Centar NERONA, odnosno najtopliji deo vrelog afričkog anticiklona, koji se trenutno nalazi zapadno od Alpa zbog prodora svežeg atlanskog vazduha u zapadnu Evropu, premestiće se za vikend na Balkan i našu zemlju. U subotu i nedelju Balkan će biti najtopliji region u Evropi. U našoj zemlji vreo će biti i ponedeljak. Dakle za vikend i u ponedeljak u Srbiji pretežno sunčano, vrelo i sparno. Najviša dnevna temperatura kretaće se od 35°C do 39°C.

Prodor vlažnog i svežijeg vazduha u zapadno Sredozemlje usloviće razvoj cikona iznad Italije koji će se polako premeštati na istok donoseći osveženje, pljuskove kiše lokalno i nepogode praćene gradom i olujnim vetrom. Oblaci, kiša i osveženje u sklopu pomenutog ciklona u Srbiji se očekuju u utorak 29. avgusta i to će ujedno biti kraj ovog toplotnog talasa.

Iako je na početku Neron afrički anticiklon delovao jako neubedljivo zbog čega mnogi meteorlozi nisu na njega obraćali pažnju on se vremenom razvio u ozbiljan toplotni talas koji je zahvatio veći deo Evrope i mnogo temperaturnih rekorda je oboreno čak i onaj o nultoj izotermi kada svi najviši planinski vrhovi Evrope imaju pozitivnu temperaturu. Ostalo je da se vidi da li će i na Balkanu ovog vikenda biti oboren neki temperaturni rekord!!!", napisao je Ristić na svom "Fejsbuk" profilu.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".