Nema ničeg prijatnijeg leti od osveženja u bazenu, ali treba biti vrlo oprezan jer stručnjaci kažu da hlorisana voda može biti uzrok ozbiljnih problema sa zdravljem.

Foto: V: Danilov

 

 

Uzrokuje kožne iritacije

Hlor sam po sebi nije toliko štetan, ali se prilikom mešanja sa znojem, urinom, bakterijama i telesnim uljima razvija hemijska reakcija koja može da stvori probleme. Što je miris hlora snažniji, bazen je opasniji. Preporuka je da se pre ulaska u bazen temeljno istuširate kako biste s tela uklonili šminku i ostale kozmetičke preparate koji uzrokuju neželjene reakcije koje se javljaju u dodiru s hlorom.

Nečije oči su osetljivije, ali praksa potvrđuje slučajeve čestih iritacija očiju kupača ako u vodi ima previše hlora. U suprotnom, ako ga je premalo, u bazenu se razvijaju bakterije koje mogu uzrokovati konjunktivitis.


Kosa postaje zelena

Plava farbana kosa u bazenu može dobiti zelenkasti ton. Ako vam se to desi, ne paničite - na mokru kosu ravnomerno nanesite malo pasiranog paradajza ili kečapa. Ostavite da deluje petnaestak minuta i isperite. Crveni pigment bi trebalo da neutrališe zelenu boju.

Isušuje kožu

Hlor ne šteti samo kosi već isušuje i kožu. Zato nakon kupanja u bazenu i tuširanja nakon toga na telo obavezno nanesite hidratantno mleko ili losion. Hlor je koban i za vaš preplanuli ten jer može da izbledi tamnu boju koju ste dobili na moru.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".