Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir sve nasleđeno imanje podelila sirotinji. U to vreme Hristova vera bila je zabranjena, ali kada je odvedena kod cara Antonina Pije izlečila ga je od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo.

Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

Ovaj dan u kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ali je izuzetno poštovan, posebno kod žena. Danom ove svetiteljke završava se "ciklus ženskih praznika" u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Na današnji dan izbegavaju se svi teži poslovi na njivi i u kući, a prema verovanju nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Molitva

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.

(Magazin Novosti)

BONUS VIDEO:

DRAGANA ZAPALILA SVEĆU NA MESTU GDE JE POGINUO NJEN SUPRUG: Teško je, ostala sam sama sa detetom

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".