Na Fejsbuk profilu "Live from Greece" objavljen je post u kome se svim turistima skreće pažnja da ukoliko preko granice nose više pakli cigareta nego što je dozvoljeno mogu platiti debelu kaznu.

- Ovo je samo za pušače... Danas popodne na prelazu Dorjan gospođa carinik (Gr) je pitala mog sestrića koliko ima cigareta sa sobom? Rekao je četiri pakle (on i devojka u kolima). Posle letimičnog pregleda našla je tri boksa... Rezime: Cigarete oduzete, platio kaznu 640 evra, verovatno ušao u sistem kao švercer, procedura je trajala oko tri sata - napisao je član ove grupe u objavi i dodao:

- Nemojte se igrati sa propisima kazne se velike, dozvoljena su dve pakle + jedna načeta paklica... Dva boksa mu nisu našli, planirali da ostanu do 7. septembra, ipak će ostati nešto kraće.

Ispod objave su se nizali komentari korisnika ove mreže.

Foto: Fejsbuk printskrin/Live from Greece

 

- Zar nije bilo uvek da je dozvoljeno jedan boks po osobi - pitao je jedan član grupe dok je drugi dodao:

- Ovo je već za razmišljanje, a možda će nas malo uozbiljiti da se ne igramo. Mi smo juna imali sreću, nas troje oko četiri boksa. Meni 10. dana nestale pa sam kupovala tamo po 4,5 evra. Razlika u ceni jedva 1,5 evra po paklici, što je konkretno za mene najviše nekih 20 evra skuplje, jer se kako god, tamo ili ovde moraju kupiti. Ne vredi reskirati.

Podsetimo, preko granice putnik može preneti 40 cigareta (dve pakle), 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana, ako se prelazi granica na kopnu. U slučaju da se prelazi granica na aerodromu dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana. U slučaju prekršaja kazne idu i do 500 evra.

Takođe, jedan turista je pre par dana upozorio narod iz Srbije koji letuje u Grčkoj da vode računa ukoliko kupuju cigarete u fri šopu.

- Nemojte kupovati cigarete u fri šopu. Grci pregledaju, auto ispred nas su izdvojili, uzeli su im pet bokseva cigareta i još nastavili da pretražuju. Grčki carinik im rekao sada Via Serbia. Kazna po boksu je 500 evra - navodi se u upozorenje turiste na stranici "Grčka info".

BONUS VIDEO: