Prva žena Radeta Šerbedžije bila je Ivanka Cerovac iz Zagreba, njegova vršnjakinja koju je od milošte uvek zvao balerinom i koja je na prvi pogled ukrala njegovo srce.

Istaknuti umetnik Rade Šerbedžija oduvek je važio za velikog zavodnika i pravog šarmera, pa ne čudi što je mnogim pripadnicama lepšeg pola slomlio srce kada je kao veoma mlad, sa samo 23 godine stao na ludi kamen.

Foto: Jutjub printskrin/Mile Jukic

 

 

Te 1969. godine, Rade je diplomirao na Akademiji, a Ivanka u Školi za ritmiku i ples. Bila je to prava, iskrena mladalačka ljubav, ali, mada su bili srodne duše, nije im bilo suđeno da njihov brak opstane.

Prve godine obeležili su i njihovi prvi profesionalni uspesi. Šerbedžija je brzo dobio angažman u gradskom pozorištu "Gavella" u kojem je igrao Šekspirovog "Hamleta" i "Ričarda Trećeg", a Ivanka je postala plesni koreograf u Zagrebačkom pozorištu mladih.

Dobili su dvoje dece, 1971. godine rodio im se sin Danilo, koji je ime dobio po Radetovom ocu, a dve godine kasnije i ćerka Lucija.

Rade je već tada imao dosta glumačkog iskustva, no, kako je rasla njegova slava, tako je i brak sa Ivankom počinjao da se urušava.

Interesantna je činjenica da je Šerbedžija u svojoj pesmi u stihovima priznao svoju krivicu za krah braka. U pesmi "Hamlet mašina", koja je nastala 1992. godine, pisao je o "veš-mašini" koju je posle venčanja kupio svojoj voljenoj.

- Iskra ili Olimpija, tako se nekako zvala i uredno i vredno prala, zatim se već kod mojih prvih sitnih neverstava počela kvariti... - napisao je tada Rade.

Prva žena Radeta Šerbedžije i glumac razveli su se 1987, a on je Ivanki posvetio i zbirku pesama u kojoj je napisao dirljive stihove: "od nas ništa nije ostalo osim dvoje odrasle dece koja nas svojim životima uveravaju da sve to nije bio tek san i privid".

Foto: Z. Knežević

 

 

Bivši supružnici ostali su prijatelji i posle razvoda i tako je ostalo sve do 2010. godine kad je Ivanka iznenada preminula od moždanog udara u 63. godini života, a ova vest veoma je pogodila Radeta koji nikada neće zaboraviti uspomene iz mladosti.

Popularni glumac je danas oženjen Lenkom Udovički sa kojom ima troje dece - Ninu, Milicu Almu i Vanju.

BONUS VIDEO: