DŽaks, šestogodišnji pas koji je služio u policiji Lankašira u Velikoj Britaniji više od pet godina, upucan je nakon što je službenica zadobila teške povrede noge. Policija je saopštila da su policajci bili primorani da ubiju psa nakon što je u četvrtak ujutru postao agresivan tokom potrage za nestalom osobom u selu blizu Prestona u Lankaširu.

DŽaks je bio mešanac belgijskog malinoa i holandskog herdera i posebno obučen da pronađe ljude koji se nalaze u vodi.

Prethodno je nanjušio prestupnike koji su se krili u kanalu, a 2020. godine je jurio pijanog vozača koji je pobegao sa mesta saobraćajne nesreće nakon što je udario automobil. Prošle godine je pomogao u pronalaženju mlade žene koja je nestala u planinskom lancu.

DŽaks je prošlog jula uhvatio osumnjičenog za opasnu vožnju koji se krio u žbunju od policije.

Službenica je zadobila tešku povredu natkolenice i ostaje u bolnici na lečenju. Policija je saopštila da su službenici pokušali da obuzdaju DŽaksa, ali da ipak nisu uspeli.

- Pokušaji da se pas obuzda su propali i s obzirom na neprekidnu pretnju povređenom policajcu i drugim patrolama naoružani policajci su pucali na DŽaksa - saopštila je policija.

Hasan Kan iz policije Lankašira rekao je da su službenici skrhani zbog nemilog događaja.

- To nije bila laka odluka, ali policija je dužna da reaguje tamo gde je potrebno i pre nego što bude nanesena bilo kakva dodatna povreda bilo da se radi o policajcima ili građanima. Nikada ne bismo nikoga izložili riziku od daljeg oštećenja - navodi Kan.

Incident će biti razmotren u dogledno vreme.

Policija je saopštila da je nestala osoba kasnije pronađena bezbedna i zdrava.

(Dejli mejl)

BONUS VIDEO: