Hose Paulino Gomez umro je u petak u svom domu u ruralnom Korego do Kafeu na zapadu zemlje - samo nekoliko dana pre svog rođendana.

Hose je rođen 4. avgusta 1895., prema njegovom venčanom listu iz 1917. Vilijan Hose Rodrigez de Souza, koji je pravni savetnik u matičnoj kancelariji u obližnjoj Pedra Boniti, rekao je: "Prema zapisu, oženio se sa 22 godine. Pretpostavlja se da je zaista rođen pre 1900. Muškarci su se retko ženili sa 17 godina."

Trenutna rekorderka, prema Ginisovoj knjizi rekorda, je Španjolka Marija Branjas Morera koja ima 115 godina. Hoseova unuka Elian Fereira rekla je lokalnim medijima: "Ovde na selu ljudi se obično registruju kad su stariji. Ima nekoliko slučajeva sa neispravnom dokumentacijom. Ali njegova dokumentacija pokazala je da je bio mlađi nego što je zapravo bio. U blizini je jedna gospođa koja ima 98 godina. Kaže da ga je poznavala dok je bio dečak. Tada smo hteli da potvrdimo njegovu starost i potražili smo informacije u matičnoj kancelariji da saznamo kad je tačno rođen. Definitivno je imao više od 100 godina, najmanje 110. Sada moramo da znamo kako će to biti zabeleženo na umrlici."

Hose, koji je radio kao krotitelj životinja, bio je udovac. Iza sebe je ostavio sedmoro dece, 25 unučadi, 42 praunučadi i 11 prapraunučadi.

Elian je rekla: "Bio je vrlo jednostavan, vrlo skroman. NJegova posebnost bila je u tome što nije voleo ništa industrijalizovano, samo stvari sa sela, prirodne. Uzgajao je kokoške, svinje… sva je njegova hrana bila odavde, morala se uzgajati ovde. I uvek je voleo malo da popije."

Druga unuka, Fabiola Oliveira, rekla je lokalnim medijima: "Pre četiri godine prestao je da jaše konje. Oko mesec dana bio je u krevetu. Ostaviće iza sebe mnoge priče i uspomene za sve nas."

Prema njegovoj porodici, uzrok Hoseove smrti bilo je otkazivanje više organa, verovatno zbog njegove starosti. U subotu je sahranjen na groblju Korego dos Fialhos u Pedra Boniti.

BONUS VIDEO: