Vetar slab i umeren severozapadni, po podne u skretanju na južni i jugoistočni. 

Najniža temperatura od 15 do 19 °C, najviša od 28 do 32 °C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

I u Beogradu će biti malo svežije. Pre podne će biti promenljivo oblačno, a kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak očekuju se ujutro. 

Od sredine dana počinje razvedravanje. Vetar slab do umeren severozapadni, po podne u skretanju na jugoistočni. 

Najniža temperatura oko 19 °C, najviša oko 28 °C.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će u četvrtak i petak biti pretežno sunčano i osetno toplije sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 °C. 

Za vikend se očekuje zahlađenje za 10 do 15 stepeni, u subotu u svim krajevima mestimično s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnim padavinama, a u nedelju ujutro i pre podne na istoku i jugu još ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom. 

U nedelju uveče na severu i zapadu, a tokom noći ka ponedeljku i u ostalim krajevima, doći će do novog prolaznog naoblačenja sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. 

Zatim pretežno sunčano, a od utorka se očekuje i manji porast temperature.

Običaji i verovanja na Svetog Iliju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, prema narodnom verovanju, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Postoji priča da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša, pa većina ljudi ne radi na ovog sveca, kako ne bi navukli njegov gnev. Sveti Ilija Gromovnik se slavi kao krsna slava, ali se ne kuva žito, upravo jer se smatra da je i danas ovaj svetitelj živ. Takođe, postoji verovanje da se ne valja kupati u rekama nakon Svetog Ilije.

Postoji stara izreka “od Svetog Ilije Sunce sve milije”, jer se na ovaj praznik nagoveštava prolazak vrućina i dolazak lepših sunčanih dana. Veruje se da Sveti Ilija gromom uništava mračne sile na zemlji. Takođe, med koji se vadi iz košnica na Ilindan služi kao lek.

BONUS VIDEO: