Na dan kad se praznuje dosta organizuju se vašari u mnogim gradovima i selima, a Sveti Ilija inače spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima i to rame uz rame sa Svetim Nikolom i Svetim Đorđem.

Proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda. Ono što je za Slovene bio Perun - to je za Srbe Sveti Ilija, a ako znamo da su Srbi upravo iz mnogobožačke slovenske religije prešli na hrišćanstvo jasno je zašto se pridaje toliki značaj ovom svetitelju.

Stari Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog boga Peruna - koji je inače upravljao munjama i gromovima - preneli na Svetog Iliju.

Foto: Vikipedija

 

 

Prema narodnoj tradiciji Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik verovanja i običaji

Kad na Svetog Iliju pucaju gromovi narod veruje da to svetac gađa đavole pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, kako narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja kako na vatrenim kolima ide na nebo ili kako drži nož u ruci kao znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil. Prikazuje se još i kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Foto: Vikipedija

 

 

Verovanje kaže da se prorok Ilija živ uzneo na nebo, u plamenim kočijama praćen grmljavinom, a narod ga poštuje kao strogog i nepokolebljivog svetitelja.

Na dan 2. avgusta, u najtoplije doba godine, narod ne radi u polju jer slavi jednog od najstrožijih svetitelja, nepokolebljivog gromovnika Iliju.

Sveti Ilija Gromovnik molitva

O prehvalni i predivni proroče Božiji Ilija, koji si zasijao na zemlji životom ravnoangelskim, vatrenom revnošću prema Gospodu Bogu Svedržitelju, znamenjima i preslavnim čudima, zatim po uzvišenoj Božijoj milosti prema tebi nadprirodno uznesen telom na nebo na ognjenim kolima, udostojivši se govoriti sa Spasiteljem sveta preobraženom na Tavoru, i sada stalno prebivaš u raju i stojiš pred prestolom Nebeskog Cara.

Usliši nas grešne i nekorisne koji sada stojimo pred tvojom svetom ikonom i usrdno pribegavamo tvome zastupništvu.

Moli za nas čovekoljupca Boga da nam daruje duh pokajanja i oproštaj naših grehova i svojom svesilnom blagodaću da nam pomogne da ostavimo put.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".