Istovremeno, Bela kuća želi da Odeljak 702 tog zakona ostane na snazi, ali u izmenjenom obliku, nakon što su i demokrate i republikanci pozvali na velike reforme zbog zabrinutosti da je taj član zakona korišćen protiv Amerikanaca, prenosi Rojters.

U izveštaju Obaveštajnog savetodavnog odbora američkog predsednika se navodi da bi akcije FBI na osnovu Odeljka 702 trebalo da bude ograničene samo na strane obaveštajne svrhe, a da bi osoblje FBI-a trebalo da prođe dodatnu obuku o tome šta strana obaveštajna služba podrazumeva.

U dokumentu na 42 stranice se kaže da su promene neophodne delom i zbog toga što je u izveštaju ministarstva pravde pre dve godine otkriveno da su se "neki bezbednosni upiti odnosili na pojedince uhapšene tokom upada u Kapitol 6. januara 2021. godine".

Foto: Tanjug/AP

 

Napominje se da nije bilo slučajeva u kojima je FBI namerno zloupotrebio Odeljak 702, ali da je ponašanje Biroa umanjilo poverenje javnosti "u njegovu sposobnost da koristi Odeljak 702 na način na koji je nameravao".

U zajedničkoj izjavi savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejka Salivena i DŽona Fajnera navodi se da je "Odeljak 702 jedan od najvažnijih obaveštajnih instrumenata koji se koristi za zaštitu domovine i američkog naroda".

- Zahvaljujući obaveštajnim podacima dobijenim ovim ovlašćenjima, Sjedinjene Države su bile u stanju da razumeju i odgovore na pretnje iz Kine, da okupe svet protiv ruskih zločina u Ukrajini, lociraju i eliminišu teroriste koji nameravaju da nanesu štetu Americi - tvrde dvojica američkih zvaničnika. Dodaje se da bi uklanjanje Odeljka 702 bilo "jedan od najgorih obaveštajnih neuspeha našeg vremena".

BONUS VIDEO:

Američki rvači zaigrali srpsko kolo

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".