Ipče Ahmedovski je imao 28. godina kada je poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali u blizini Lazarevca, kod sela Šopići. Bio je to 30.  jul 1994. kada je SRbijom odjeknula vest o odlasku muzičke legenda.  

Iza njega je ostalo pet albuma, a brojni hitovi su se već tada slušali na radio stanicama. 

Foto: Reprint Sabor

 

Rade Vučković i Novica Zdravković su mu dali nadimak "Mali Rambo" zbog njegovog talenta. 

Ipče je trebao da se pre polaska vidi sa bratom Jašarom, ali  se Jašar zadržao u studiju, a Ipče otišao na put b ez povratka. Godinu dana pre tragedije, Ahmedovski kao da je naslutio svoju tragediju. Na svom poslednjem albumu snimio je pesmu koja je postala veoma popularna, a koja i dan danas budi jezu kada se samo kaže da je kroz nju predosetio svoj odlazak "Kad nestanem jednog dana".

 

 

Ipče je želeo da se venča sa svojom izabranicom Zlatom iz Vreoca, ali je sudbina imala drugačiji plan za njega. 

- Da je ostao živ, danas bi bio jedan od najvećih pevača na estradi, to svi znaju. On je pevao sa lakoćom visine, trilere. To retko ko može. Ja jedino njegove pesme pevam na svojim nastupima. Ima 29 godina kako je poginuo. Dugo nisam mogao da pevam njegove pesme, ali ja imam obavezu da ih pevam. Dugo nisam mogao ni da slušam njegove pesme. NJegova pogibija nas je sve poremetila. To ne bih poželeo ni najvećem neprijatelju. To je velika tragedija bila za nas. Ja sam se jedva iščupao. Ali žaliću dok sam živ - rekao je Jašar u jednoj emisiji.

Kao najveći hitovi u njegovom izvođenju izdvojili su se "Plačite, oči moje", "Činio sam čuda", "Da ti gužvam postelju" i "On te voli, ja te imam".

Jašar je posle bratove pogibije prekinuo kontakte sa nekim kolegama jer se nisu pojavili na sahrani, a neki mu nisu ni izjavili saučešće:

- Zaista je tako. Sa mnogim kolegama posle toga nisam govorio. Oni su poznavali Ipčeta, sa njim su se i družili i izlazili. Ja sam tada mislio da smo sa kolegama kao familija. Mislio sam da mogu makar da nam izjave saučešće, nije morao niko da dolazi u Makedoniju. To sam očekivao od nekih ljudi koji su mi bili jako bliski. Sa mnogima ne govorim ni danas i nikada neću govoriti jer ne zaslužuju - rekao je Jašar pa dodao:

- Nisam dugo godina mogao da pevam njegove pesme, ni da ih slušam. Onda sam jednom rekao: "Moram sada da živim sa tim", i uzeo sam i pustio njegove pesme, usput sam i plakao. Prvi put kada sam pevao njegove pesme je bilo jako teško, jedva sam otpevao jednu pesmu, drugi put malo lakše...

(Kurir)

BONUS VIDEO: