- Sa daljom stabilizacijom vremena ipak nas očekuje novi porast temperature. Za dane vikenda živa u termometru ponovo će se kretati oko 30. podeljka, što je oko i malo iznad prosečnih vrednosti. S obzirom na to da ćemo vezano imati svega nekoliko dana sa temperaturom oko 30 stepeni Celzijusa i da temperatura neće prelaziti 35. Podeljak, nov toplotni talas za sada nije na vidiku - objašnjava ona.

- Trenutni prognostički modeli već za ponedeljak najavljuju nove pljuskove, još se ne zna koliko intenzivne, ali nam sa pljuskovima stiže i blaži pad temperature. Početak avgusta donosi nam promenljivo vreme, kako u pogledu vremenskih prilika tako i u pogledu temperature. Prvi dani avgusta biće prijatno topli, očekuje se oko 30 stepeni u celoj zemlji, uz periodična otopljenja i zahlađenja - rekla je Gojković.

Kako dodaje, to znači da za sada nema novih toplotnih talasa.

- Temperatura će se kretati oko i malo iznad proseka, ali bez ekstrema. Što se tiče padavina - svakih nekoliko dana imaćemo prodor nestabilnosti, međutim nešto svežije vreme uzrokovaće da kiša i vetar budu slabijeg intenziteta. Dakle, i dalje ćemo imati pljuskove praćene grmljavinom, ali bez formiranja jakih superćelijskih oluja - rekla je Gojković.

U avgustu mogući toplotni talasi

Gojković je ranije rekla, da od avgusta možemo da očekujemo dugotrajniju stabilizaciju vremena, koja će značiti nekoliko dana sunca, a zatim nekoliko dana kiše.

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka. Minimalna temperatura biće viša za oko 0,8 stepeni, dok će maksimalna biti viša za jedan stepen.

U Beogradu i široj okolini predviđa se avgustovska srednja minimalna temperatura vazduha oko 18,8 stepeni, a srednja maksimalna oko 30,7 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka s vrednostima u proseku za oko 4 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 49 mm. Kako navodi RHMZ na svom sajtu, u avgustu nas očekuju toplotni talasi.

U septembru produžetak leta

Gojković kaže da će se leto, zbog toga što je kasnilo, ove godine produžiti, tako da možemo da očekujemo da će septembar biti topao. U većem delu Srbije ovaj mesec će biti topliji i prosečno vlažan, dok će u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini biti topliji i suvlji. U prvoj polovini septembra, očekuje se nastavak kasnog leta.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, dok će srednja maksimalna biti u granicama višegodišnjeg proseka.

U Beogradu i široj okolini predviđa se da će septembarska srednja minimalna temperatura vazduha biti oko 14,1 stepen, dok će vrednost srednje maksimalne biti oko 23,6 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji, a u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Timočkoj Krajini ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 41 mm. I meteorolog Đorđe Đurić je naveo ranije da nas tokom ovog, uobičajeno toplog leta, za razliku od prethodnih koja su bila dosta sušnija i praćena dugotrajnim toplotnim talasima, očekuje više padavina.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".