Ove sankcije epilog su disciplinskog postupka koji je krajem maja protiv tri zaposlene inicirala prosvetna inspekcija, a sprovela razrešena direktorka škole Snežana Knežević, piše Danas. Prema navodima u dokumentu, disciplinski postupak sproveden je prema pedagoškinji Jeleni Vujičić, psihološkinji Lidiji Maksić i sekretarki Neveni Pavlović.

Disciplinski postupak protiv pedagoškinje Jelene Vujičić pokrenut je zbog sumnje da je počinila težu povredu radne discipline i to nesprovođenje mera bezbednosti dece, učenika i zaposlenih, kao i neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga direktora u toku rada.

Psihološkinja Lidija Maksić teretila za težu povredu discipline, ali samo u članu zakona koji se odnosi na neizvršavanje ili nesavesno izvršavanje naloga direktora. Sekretarka škole Nevena Pavlović disciplinski je odgovarala zbog utvrđenih propusta u poštovanju člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji uređuje poslove sekretara. Sve tri zaposlene sankcionisane su na identičan način – dvomesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto.

Foto: D. Milovanović

 

Disciplinski postupci bili su predloženi nakon vanrednog inspekcijskog nadzora koji je sproveden posle pucnjave u ovoj osnovnoj školi. Inspekcija je istovremeno predložila i razrešenje direktorke škole Snežane Knežević. Početka jula, za vršiteljku dužnosti direktorke imenovana je Anđela Petrović. ; Takođe, kao posledica inspekcijskog nadzora smenjen je školski odbor, a imenovan privremeni organ upravljanja.

Učenik Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” je 3. maja ubio čuvara škole i devetoro učenika, nakon čega je uhapšen. Imajući u vidu da je u trenutku izvršenja krivičnog dela imao manje od četrnaest godina, kako su saopštili zvaničnici, on ne može biti krivično gonjen. Protiv dečakovog oca se vodi istraga zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, dok se protiv majke vodi istraga da je počinila delo zanemarivanje i zlostavljanje deteta.

(Danas)

BONUS VIDEO: