- Kada su ovakva nevremena dolazi do kidanja strujnih provodnika koji često mogu da padnu dole. Kada se sve to spoji sa nevremenom gde je tlo vlažno ili vlažna trava i kada provodnik visokog napona padne na zemlju, dešava se pojava koja se stručno naziva naponski levak. To znači da je i zemljište pod naponom oko tog kabla, pa se može desiti da osoba koja se nađe u blizini nastrada - objašnjava Micović.

Osim što je najbolje da se kabl ne dira, veoma je važno i na koji način će se neko udaljiti od kritičnog mesta.

- Kako je na određenom mestu pao taj visokonaponski provodnik, napon opada što je dalje od tog provodnika i kako neko korača u suprotnom pravcu može da se desi da dođe do napona koraka da se između dve noge desi takav napon da struja protekne kroz vaše noge kako se pomerate. Rešenje bi bilo - treba na jednoj nozi da se odskakuće i da se na takav način udalji - kaže Micović.

Šta bi trebalo da izbegavamo

- Kada pada kiša, tada je najopasnije, jer mokro tlo jako dobro provodi struju. Tu se dešavaju i nesreće od gromova i električnih pražnjenja. Isto se desi kada na nekom polju pase stoka, udari grom i sva stoka strada odjednom - napominje Micović.

Dodaje i da je važno da se što dalje udaljimo od mesta gde ima kablova kako ne bi došlo do strujnog udara.

- Nikako ne dirati kablove, treba se što pre skloniti od takvih mesta. Za vreme nevremena nikako ne popravljati nešto. Grom uvek udara u najvišu tačku, tako da neko može da nastrada ako se nađe na čistini. I kišobrani sprovode struju, imaju metalnu šipku i mogu biti opasni.

Još jedan savet dao je iskusni električar, a to je da se gase svi aparati koji imaju elektroniku, jer su podložni udaru gromova.

- Ranije su se isključivali antenski prijemnici najčešće, jer je tada mnogo tv aparata stradalo. Dešava se sada da udari u kablovsku ili negde u uličnu mrežu da udari grom. Zato bi trebalo isključivati aparate koji imaju elektroniku poput laptopova, računara, televizora, telefona... jer su oni osetljivi na električna pražnjenja - zaključuje Micović za "Prva" Tv.

U nevremenu koje je ove nedelje pogodilo Srbiju stradalo je troje ljudi. U Novom Sadu od strujnog udara poginuo je dečak od samo 12 godina. On je želeo da proveri kako je njegov tetka nakon oluje. Nakon što se čuo vrisak, komšije su dečaka zatekle ispod prozora zgrade, pored gasnih instalacija koje su varničile, odakle su ga premestili do dolaska hitne pomoći.

U petak je, takođe, nastradao i muškarac u Bačkoj Palanci, koji se golim rukama uhvatio za strujne kablove u pokušaju da ih pomeri sa svoje kapije.

Treća žrtva stravičnih nepogoda je žena nastradala u Kovačici usled požara koji je prouzrokovan udarom groma. Prema navodima, grom je udario u drvo pored kuće i požar se preneo na kuću.

I danas preti oluja

Juče je Srbiju pogodila snažna oluja, poznata kao superćelijska oluja, koja je širom zemlje nanela velike materijalne štete. Grad je ubijao i ptice u letu, ogromnu štetu napravio je i u Zaječaru i Požegi, a u Novom Sadu je, prema rečima izveštača, čak 800 stabala oboreno. Gradsko zelenilo Novi Sad za 36 sati imalo je čak 354 intervencije.

RHMZ je i za danas izdao upozorenje na vremenske nepogode u pojedinim delovima Srbije.

BONUS VIDEO:

DA OVOLIKO SVE UBIJE? Jezive posledice grada u selu Medveđa kod Trstenika, meštani očajni

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs"