Evropu, Balkansko poluostrvo, kao i našu zemlju zahvatio je vatreni toplotni talas, a ovih dana se očekuju temperature blizu 40 stepeni. Iako mnogi beg od vrućina pronalaze ispod klima uređaja, ipak je ne poseduju svi naši građani. Evo nekoliko saveta kako da se rashladite bez klime:

Insitut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke za opštu populaciju za postupanje u toku toplog vremena. Na prvom mestu, trudite se da vam prostor u kojem boravite bude rashlađen, a idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepeni Celzijusa tokom dana, odnosno ispod 24 tokom noći. Oni bez klime mogu da se posluže ventilatorom i trikovima.

Rano ujutru otvorite prozore da se vazduh provetri, a potom kada ih zatvorite uključite ventilator. Od velike koristi tokom velikih vrućina mogu da budu i flašice sa zaleđenom vodom u koju ćete dodati po dve-tri kašičice soli. Zamrznite ih tokom noći pa stavite ispred ventilatora. So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda. Ispod flašica obavezno postavite posudu i trudite se da budu udaljene od utičnice i kablova.

Isključite električne uređaje

Smanjite toplotno opterećenje u svom stanu ili kući u najtoplijem delu dana. Zatvorite prozore i prozorske zastore, posebno one na sunčanoj strani. Isključite veštačko osvetljenje i sve električne uređaje koji vam nisu neophodni. Ako zamračite prostor tako što spustite roletne i sprečite ulazak sunčevih zraka, na taj način, smanjićete toplotu u prostoriji tokom dana, savetuje "Batut".

Trik sa čaršavima

Okačite vlažne čaršave na otvorene prozore kako biste rashladili vazduh u sobi, ukoliko nemate klima uređaj. Ako vam je stambeni prostor klimatizovan, zatvorite vrata i prozore. Takođe, za posteljinu koristite prirodne materijale poput pamuka, lana ili svile.

Voda

U vodi je spas! Vodite računa da se redovno hidrirate, a stručnajci preporučuju da pijte najmanje dva litra vode dnevno. Osim unošenja vode u organizam, rashlađivanje istom je od velie pomoći. Kad kod osetite nalete vrućine rashaldite noge i ruke, a možete da pokvasite glavu s vremena na vreme. Tuširanje i kupanje hladnijom vodom sniziće temeperaturu tela za kratko vreme.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".