Ove informacije su za list „Sloboden pečat” potvrdili članovi porodice nastradale.

Kako navode makedonski mediji, nesrećna žena se 2. jula bacila sa prozora klinike nekoliko dana nakon što je rodila zdravo muško dete. Majčino dete je bilo njeno prvo i to je bila željena trudnoća.

Ona je sa ozbiljnim povredama prevezena u drugu bolnicu gde su se lekari danonoćno borili za njen život. Međutim, i pored velikog napora doktora, žena je podlegla teškim povredama. 

Iz GAK-a negiraju odgovornost

Iz Ginekološko-akušerske klinike smatraju da ne postoji njihova odgovornost za ovaj tragičan slučaj, a ova tragedija je pokrenula inspekcijski nadzor Državne zdravstveno-sanitarne inspekcije, prenosi Telma.

Iako je Državna zdravstveno-sanitarna inspekcija vanrednim inspekcijskim nadzorom nakon nesreće utvrdila propuste i donela rešenje o utvrđivanju odgovornosti zdravstvenih radnika koji porodiljnici nisu obezbedili lekara psihijatra iako je u dva navrata pokazivala uznemirenost, ipak u Ginekološkoj klinici kažu da su sve sredili. Sledeće nedelje će odgovoriti istražiteljima.

- Čitav ekspertski kolegijum je pregledao ovaj slučaj, ali niko nije odgovoran za ono što se dogodilo tragičnog dana. Nama je juče stigao izveštaj inspektorata i na isti ćemo odgovoriti u ponedeljak - rekla je direktorka bolnice Viktorija Jovanovska.

Nakon tragičnog slučaja, ginekologija je saopštila da je žena dva puta bila malo uznemirena nakon porođaja. Prvi put je razgovarala sa kliničkim psihologom, a drugi put su joj dali terapiju i doneta je odluka da se bolje proceni njeno zdravstveno stanje, a pre nego što je puštena kući bila je na pregledu kod psihijatra.

Kako piše Telma, žena koja je skočila 2. jula sa prvog sprata je četiri dana ranije rodila zdravu bebu, ali je odmah pokazivala uznemirenost.

Navodi se da je klinički psiholog odmah razgovarao sa njom, a kada je drugi put imala anksiozni napad data joj je i terapija i savetovana je dalja procena njenog zdravstvenog stanja.

Uoči otpusta navodno je pričala i sa psihijatrom.

SOS telefon za prevenciju samoubistva

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva dostupna je 24 sata dnevno. Ona je deo projekta Ministarstva zdravlja i Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Na raspolaganju je tim edukovanih profesionalaca iz domena mentalnog zdravlja, koji pružanjem podrške i pomoći, savetima i intervencijom u kriznim situacijama rade na prevenciji samoubistva.

Oni kojima je neophodna pomoć mogu da pozovu na broj 0800/309-309, opcija 1.

Prema poslednjem preseku Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2020. godine samoubistvo je izvršilo 895 osoba.

BONUS VIDEO:

RASKOMADAO JE I DRŽAO U KISELINI: U ovoj zgradi je ubijena Noa

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".