U svojoj vremenskoj prognozi, RHMZ upozorava na izrazito visoke temperature u narednom periodu.

Upozorenje za Srbiju

Tokom druge dekade jula u Srbiji veoma toplo, piše RHMZ na svom sajtu.

- Temperatura će danas (14.07.) biti u kratkotrajnom padu (za 5 do 7 stepeni) i očekuje se u intervalu od 29 do 33 °C, a zatim će ponovo uslediti porast temperature, pa se u nedelju i u prvoj polovini naredne sedmice (16 - 20.07.) ponovo očekuju dnevni maksimumi od 35 do 40 °S. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 °S - stoji u upozorenju.

Upozorenje za Beograd

RHMZ takođe navodi da će tokom druge dekade jula i u Beogradu biti veoma toplo.

- Temperatura će danas (14.07.) biti u kratkotrajnom padu (za 5 do 7 stepeni) i očekuje se oko 30 °C, u subotu (15.07.) oko 35 °S, a u nedelju i u prvom delu naredne sedmice (16 - 20.07.) ponovo od 37 do 39 °S - kaže RHMZ.

Upaljen meteoalarm

Narandžasti meteoalarm na snazi je na području istočne i jugoistočne Srbije, kao i na teritoriji KiM zhbog visokih temperatura, dok je žuto upozorenje uplajeno zbog grmljavine i u jugozapadnoj Srbiji.

Narandžasti meteoalarm označava "opasno vreme"

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objavio je RHMZ.

Na području Šumadije i Pomoravlja žuti meteoalarm je na snazi zbog visokih temperatura.

BONUS VIDEO:

PADAO GRAD VELIČINE ORAHA: Veliko nevreme u Odžacima

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".