- Pred nama je period sa najvišim temperaturama. Ipak, tokom pojedinih dana očekuju se i grmljavinske nepogode – kažu meteorolozi.

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura biće od 31 do 35, u Beogradu do 34 stepeni.

Grmljavinska oluja u Vojvodini

U noći između ponedeljka i utorka na području Vojvodine očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz mogućnost grmljavinskih oluja. Reč je o padavinama veoma lokalnog karaktera, ali će one biti jakog intenziteta, uz jako električno pražnjenje.

U utorak će biti sunčano i veoma toplo, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 35 stepeni. Sunčano i još toplije biće u sredu. Maksimalna temperatura biće od 35 do 39, u Beogradu do 37 stepeni Celzijusa.

Foto: N.Skenderija/M.B.

 

Četvrtak najvreliji dan

- Najvrelije biće u četvrtak i to će biti najtopliji dan u ovoj sedmici i najtopliji dan od početka godine. Maksimalna temperatura biće od 35 do 40, u Beogradu do 38 stepeni – navodi se u vremenskoj prognozi.

Foto: N. Skenderija, Profimedia

 

U petak će se preko našeg područja premeštati oslabljena frontalna zona i doneće pojačan severozapadni vetar i pad temperature severnim i zapadnim predelima Srbije za osam do deset stepeni, dok se na jugu i na istoku Srbije i dalje očekuje vrelo.

Burna reakcija atmosfere

Ponegde se uz jači razvoj oblačnosti očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. S obzirom na to da će dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge, dovesti do burne reakcije atmosfera, može doći do formiranja veoma snažnih grmljavinskih nepogoda, uz obilne pljuskove i pojavu grada. Grmljavinski sistemi ne očekuju se na velikom prostoru, ali tamo gde se pojave biće veoma intenzivni.-Najveća opasnost od grmljavinskih nepogoda očekuje se u delovima Vojvodine, Šumadije, zapadne Srbije, Podunavlja, Pomoravlja i na području Beograda. Maksimalna temperatura u petak biće od 27 u Bačkoj do 38 na jugu Srbije, u Beogradu do 29 stepeni – objavio je “Weather2Umbrella”.

Vrelo i za vikend

Petak će severnim delovima Srbije na samo jedan dan doneti prekid toplotnog talasa, dok će u ostatku zemlje on i dalje biti na snazi, a od vikenda ponovo i u ostalim predelima.

Foto: D. Milovanović

 

Za vikend će ponovo biti u svim predelima sunčano. U subotu se očekuje toplije na severu i na zapadu, ali nešto ugodnije na jugu i istoku. Maksimalna temperatura biće od 30 do 34 stepeni.

Povratak vrelog talasa očekuje se u nedelju, pa će narednog perioda maksimalne temperature biti od 35 do 40 stepeni.

BONUS VIDEO: 

EKOLOŠKA RAPSODIJA: Ronioci uživaju u podvodnom koncertu na Floridi

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".