Pre nekoliko dana, Grk Tanasis Karaplios (56), udavio se kod mesta Rahos u Ftiodiju. Ta tragedija ne bi bila nesvakidašnja u primosrskom delu Grčke da Karaplios nije pokušavao da spase davljenicu (65) - i to u neposrednoj blizini mesta gde je pre 30 godina silovao i ubio 17-godišnju devojčicu.

Stanovnici tog kraja zatečeni su "tragičnom naplatom" koju je Tanasisu režirala sudbina. On je čuo vapaje davljenice, napravio je hrabar, ali uzaludan pokušaj da joj spase život - i oboje su poginuli.

Možda je na neki način tražio iskupljenje za gnusni zločin koji je počinio godinama ranije, spekulišu tamošnji mediji.

Zločin koji je proganjao Tanasisa

Događaj koji je ostavio doživotni žig na Tanasisu Karapliosu odigrao se početkom 1990. Čitava Grčka bila je zgrožena brutalnim zločinom na plaži kod mesta Rahos u Ftiodiju kada je 17-godišnja Kristina Cami silovana, a potom i ubijena na zverski način.

U vreme zločina, Karaplios je bio ribar i silovao je 17-godišnju devojčicu i tukao je do smrti, nanevši joj smrtonosne povrede glave. Ista ta plaža postala je mesto njegovog kraja.

Za vreme uskršnjih praznika 1990. godine mlada Kristina je putovala sa porodicom u njihov letnjikovac.

Kobnog dana je krenula ka kući svoje tetke, a Tanasis Karaplios, koji je tada imao 23 godine, ju je pratio krijući se u obližnjim poljima. Iskoristivši priliku, napao ju je i zadavio. Zatim je počinio razvratne radnje sa njenim beživotnim telom. Da bi osigurao njenu smrt, nemilosrdno joj je smrskao glavu koristeći saksiju.

Doživotna robija, preinačenje i mučna sloboda

Članci iz tog vremena govorili su o jezivom načinu na koji je smrskao glavu mlade devojke.

- Ribar se slomio. Priznao je ubistvo 17-godišnje učenice. Nesrećna devojka je bila polugola, a pored nje je bila krvava saksija kojom joj je ubica razbio glavu - prenosili su štampani mediji u to vreme.

Foto: Društvene mreže

 

 

- Nisam shvatio da sam je ubio - tvrdio je on pred sudijama, što je razumljivo naljutilo rođake 17-godišnje učenice koja je imala ciljeve i snove da studira arheologiju.

- Majka 17-godišnjakinje je, nakon što je završio svedočenje, napala okrivljenog i ošamarila ga - navode mediji iz tog vremena.

Kazna koju su sudije u septembru 1991. izrekle bila je doživotni zatvor za ubistvo iz nehata.

Godinama kasnije, Karapliosovi roditelji su tražili da promene advokata koji je ponovo pokrenuo slučaj. Apelacioni sud je doneo odluku o preinačenju kazne doživotnog zatvora i umesto nje izrekao kaznu od 17 godina zatvora.

Nakon što se Tanasis udavio, advokat Aleksis Kugias koji mu je smanjio kaznu, je poručio:

- Izgleda da je ovaj slučaj stvarno neverovatan. Izgleda da postoji viša sila koja sve određuje. Pre 33 godine su majka i otac došli u kancelariju i tražili da branim njihovo dete koje je osuđeno na doživotnu robiju. Kada sam ih pitao o čemu je reč, oni su mi rekli da se suočava sa optužbama za ubistvo iz nehata i silovanje. Pokušao je da siluje 16-godišnju devojku koja je bila izdanak najelitnije porodice u okolini, koja se zaljubila u njega i dogodila se cela ova drama. Kada sam ga upoznao, bio je veoma malo dete i patio je u zatvoru. U to vreme, on je bio samo dečak koji je patio u zatvoru. Sud mu je kasnije preinačio kaznu na 17 godina - istakao je advokat.

Pre otprilike 13 godina Tanasis je izašao iz zatvora i preselio se kod roditelja, živeći povučeno - daleko od ostatka zajednice od koje se krio.

I žena koja se utopila sa Tanasisom je prethodno preživela tragediju

65-godišnja žena iz Rahosa, koja se tragično utopila zajedno sa Karapliosom, doživela je sopstvenu nesreću. 2013. godine.

Jedna od njenih ćerki i njen partner poginuli su u nesreći na motociklu.

Sada je njena druga ćerka nedavno rodila svoje prvo dete, donoseći radost porodici. Nažalost, nedavni incident je ponovo zavio porodicu u crno.

BONUS VIDEO: