Prvu ulogu srpsko-slovenačkoj glumici dao je baš Srđan Koljević koji je danas preminuo u 56 godini.

Aleksandra je i nakon filma nastavila s njim da održava kontakt, a za Kurir je napisala nekoliko reči o svom prijatelju u znak sećanja.

- Zemlja je lakša za 21 gram. Umetnost je izgubila 21 gram, a dobila mnogo više.

Srđan. Veliki čovek. Veliki borac. Veliki prijatelj. Veliki umetnik. Svojim bićem oplemenio je svet, a svojom dušom ga ulepšao i uneo radost.

Hvala dragi moj Srđane, za tvoju hrabrost, borbenost, veru, radoznalost, humor... Za isto takvo stvaralaštvo. Neponovljivo. Zapisano u istoriju kao pojam vanvremenskog duha. Ostao si tu, sa nama. Zauvek ostavio upečatljiv autogram.

Foto: A. Stevanović

 

 

Hvala ti: naš plemeniti zajednički rad, svaki naš susret i svaki razgovor sa tobom učinili su me boljim čovekom... al' dug je put.. i pun iznenađenja... i ti si to znao...

Moja poslednja misao kad smo se nedavno videli bila je Andrićeva: "Čovek sa osmehom stjuardese koja zna da na avionu nešto nije u redu".

Znao je da ponovo nije dobro ali je to prećutao. Šalili smo se, smejali, ceo svoj bol pretvorio je u anegdotu, rekao kako ima puno materijala iz bolnica za nekoliko scenarija... smejao se. Uvek. NJegova pronicljivost, vedrina i humor bili su jači od njegove boli i patnje. Dao mi je i dao nam je svima veliku lekciju: bori se... do poslednjeg daha.

Foto: V. Danilov

 

 

Svi kojima si deo života učinio punijim i lepšim, zahvalni smo ti i ponosni na to. Na tebe. Putuj..neka te zvezdani kamion odveze do najlepših mesta iznad nas.. Mašemo ti - napisala je Aleksandra.

(Kurir)

BONUS VIDEO: