Kao razlog za ostanak Stoltenberga na funkciji navedeno je to što zemlje članice Alijanse ne uspevaju da se dogovore o tome ko bi trebalo da nasledi Norvežanina koji je na čelu Severnoatlantskog saveza još od 2014.

 Jens Stoltenberg je rođen u Oslu 16. marta 1959. Zahvaljujući ocu Torvaldu, koji je bio šef diplomatije i ambasador Norveške u SFRJ, Jens je od 1962. do 1965. živeo u Beogradu.

Oženjen je i ima dvoje dece. Diplomirao je ekonomiju, a u politiku je ušao zahvaljujući sestri Kamili, koja je bila član marksističko-lenjinističke grupe Crvena omladina.

Učestvovao je u protestima protiv rata u Vijetnamu, kada je meta bila američka ambasada. Dve godine je radio i kao novinar u Arbeiderbladetu.

Po ugledu na oca, bio je član Radničke partije. Pre nego što je postao premijer bio je ministar za životnu sredinu, ministar industrije i ministar finansija.

Premijerski mandati

Oba mandata Stoltenberga na čelu vlade Norveške su bila upečatljiva. Prvi mandat je nasledio od neuspele vlade Bondevika. Iako je bio zamenik predsednika partije, na njega je došla dužnost premijera. Nije se slavno proveo, pa je već godinu i sedam meseci kasnije i njegova vlada pala. NJegova partija je na prvim izborima posle toga imala najmanju podršku ikada. Posle debakla, on preuzima partijsko vodstvo.

Drugi mandat dolazi 4 godine kasnije, 2005. godine kada je ponovo došao do mesta premijera. Na tom mestu je ostao sve do 2013. godine.

U njegovom drugom mandatu je Norvešku pogodila ogromna tragedija. Prvo je eksplodirala bomba ispred zgrade Vlade, a tom prilikom je nastradalo osam ljudi. Sat vremena kasnije, rafalna paljba se čula sa ostrva Utoja. Stoltenberg je imao zakazanu posetu sutradan. Andres Brejvik je ubio 69 ljudi. Utvrđeno je da on stoji i iza bombaškog napada.

Godinu dana posle gubitka izbora 2013. godine, on dolazi na čelo NATO pakta.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".