Meč prvog kola Vimbldona između DŽona Iznera i Nikole Maua ostao je upisan u analima belog sporta kao najduži meč ikad odigran.

Verovali ili ne, trajao je čak tri dana, ne tako daleke 2010. godine! Dva puta je odlagan zbog mraka, a poslednji set igrao se neverovatnih osam sati i 11 minuta.

Nakon ukupno 11 sati i pet minuta iscrpljujuće borbe Amerikanac DŽon Izner slavio je rezultatom 3:2 po setovima 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68. Bio je to najduži teniski meč ikada! 

Počeli su u utorak, kada su odigrali nešto manje od tri sata tenisa, pre nego što je dvoboj prekinut, da bi nastavili dan kasnije kada je meč zbog dužine i mraka ponovo pomeren za četvrtak.

 

 

Tokom 11 sati i pet minuta igre oboreno je još nekoliko rekorda, uključujući i najduži set, peti, koji je trajao 8 sati i 11 minuta, najviše gemova u jednom setu (138), najviše gemova u jednom meču (183), najviše asova jednog igrača u jednom meču (Izner – 113) i ukupan broj asova u jednom meču (216). Ovaj meč pomerio je granice fizičke izdržljivosti!

Prethodno, najduži meč u istoriji Vimbldona trajao je 112 gemova i odigran je 1969. godine.

Zbog dužine trajanja kao i brojnih drugih rekorda, epski susret ovekovečen je postavljanjem ploče na Vimbldonu u znak sećanja na ovu iscrpljujuću trodnevnu borbu.

Foto: Profimedia

 

 

Iscrpljeni Izner je u drugom kolu poražen od Tima de Bakera 6:0, 6:3, 6:2.

BONUS VIDEO: