Inače, današnji pad vazdušnog pritiska, uvod je u novu promenu vremena koja nas očekuje tokom vikenda.

U subotu pre podne biće još sunčano, a već tokom prepodneva u severozapadnim i jugozapadnim, sredinom dana i u centralnim predelima, a posle podne i uveče i u ostalim očekuje se jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima moglo bi da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnoim metru u veoma kratkom vremenskom intervalu. Ipak, ne očekuje se opasnost od poplava i bujica, ali oprez je neophodan samo kod pojedinih vrlo malih tokova bujičnog karaktera u brdsko-planinskom delu Srbije i u delovima gde odvodni i kanalizacioni sistemi ne budu mogli da prihvate veću količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Dakle, na udaru pljuskova i grmljavinskih oluja prvo će se naći severozapadni i jugozapadni predeli Srbije, potom centralni, a pred kraj dana i uveče i južni i istočni. Prvi dan vikenda biće i relativno sparan, uz temperature i do 30°C.

U noći ka nedelji i u nedelju u Srbiji se očekuje prodor hladnog fronta, uz skretanje vetra na pojačan severozapadni, a sa severa se očekuje prodor i nešto svežije vazdušne mase, ali se ne očekuje značajniji pad temperature vazduha. U svim predelima biće umereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, u Beogradu do 26°C. Sredinom dana u Vojvodini, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje. Početkom sledeće sedmice u Srbiji se ponovo očekuje pravo letnje vreme, pa će u ponedeljak i utorak biti sunčano i toplo.

Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu do 30-31°C. U utorak pred kraj dana i sredinom sledeće sedmice pongede se uz jači razvoj oblačnosti očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Sredinom sledeće sedmice biće i malo svežije, ali se i dalje očekuje toplo. Dakle, početak jula doneće nam jedno umereno letnje vreme, uz red sunca i red kiše, a temperature će uglavnom biti oko prosečnih vrednosti za leto.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: