Može osigurati neprocenjiv unos vode, posebno za starije osobe. Razlikuje se od drugog voća svojom veličinom, težinom i sadržajem vode.

Lubenica je takođe izvrstan izvor antioksidativnih vitamina poput A i C, vitamina B grupe i minerala, posebno kalijuma, magnezijuma i fosfora.

Kao što znamo, lubenica je jedno od najsvežijih i najukusnijih voća. Mnogi od nas, međutim, imaju malo strpljenja sa semenkama koje bez puno razmišljanja ispljunemo.

Kao što je slučaj i sa semenkama suncokreta ili bundeve, glavna komponenta semenki lubenice jesu vlakna, prenosi Jutarnji.hr.

Foto: Profimedia

 

Da ih ne biste unosili sirove, što može da škodi, možete ih čuvati tokom cele godine sušenjem u rerni, što ih takođe čini svarljivim. Osušene semenke lubenice odličan su dodatak svakoj salati, u rangu sa semenkama suncokreta i bundeve.

Pored toga, možete da napravite i čaj od semenka lubenice koji je jedan od najboljih lekova za prečišćavanje bubrega, creva i mokraćne bešike.

Evo kako da ga napravite: 

Koristi se 4 kašike isključivo svežih semenki lubenice koje se izdrobe ili iseckaju u blenderu i kuvaju 15 minuta u 2 litra vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a trećeg dana se pravi pauza.

Proces se tako nastavlja nekoliko nedelja u istim intervalima dva dana korišćenja sa jednim danom pauze.

Foto: Profimedia

 

Korišćenje ovih semenki bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, pa čak i za sjaj i lepotu kože. Semenke od lubenice jačaju i srce, ali i sve mišiće u telu.

Semenke lubenice odličano su sredstvo za jačanje libida i potencije kod muškaraca. Čaj od semenki preporučuje se i dijabetičarima kao sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Semenke lubenice sjajan su izvor magnezijuma, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, kalijuma, mangana i niacina.

BONUS VIDEO:

SEZONA JAGODA U PUNOM JEKU: Kako da prepoznate one slatke, domaće....?

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".