Posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, u brdsko-planinskim predelima retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska.

Vetar slab, promenljiv.

Vreme u Beogradu

U Beogradu pretežno sunčano i toplo. Vetar slab, promenljiv.

Najniža temperatura oko 20, a najviša oko 31 stepen.

Vreme narednih dana

U Srbiji od srede do petka u većem delu pretežno sunčano i veoma toplo, uz retku pojavu popodnevnog pljuska u brdsko - planinskim predelima i sa maksimalnom temperaturom od 31 do 36 stepeni.

U petak uveče na severu Srbije, a za vikend i u ostalim krajevima naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature, uz uslove za lokalnu pojavu nepogoda sa gradom i većom količinom padavina za kratko vreme.

U ponedeljak pretežno sunčano, a pljuskovi će ponovo biti mogući od utorka.

Vrlo visoko UV zračenje

U Srbiji će, prema Republičkom hidrometeorološkom zavodu, danas stepen UV zračenja biti vrlo visok i većini mesta u Srbiji.

Najviši stepen UV zračenja biće u Kruševcu, Leskovcu i Prištini (9), dok će na Paliću, na Kopaoniku, u Novom Sadu i Peći biti najniži (7). U ostatku Srbije stepen UV zračenja biće 8.

UV indeksa ima 11, do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

U slučaju visokog UV indeksa potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Foto: RHMZ printskrin

 

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

BONUS VIDEO:

TISA CVETALA U NEDELJU: Retki insekt se pojavio iznad vode i odigrao svoj ljubavni ples

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".