Komarci su već počeli da napadaju, jer su najaktivniji tokom letnjih meseci. Kako se prirodno otarasiti komaraca? Iako na tržištu postoje različiti preparati protiv komaraca na bazi hemikalija, mnogi ljudi preferiraju prirodne alternative zbog zabrinutosti za zdravlje i životnu sredinu. Evo nekoliko efikasnih metoda koje će vam pomoći da oterate komarce iz vašeg doma!

1. Održavajte spoljašnjost doma

Uverite se da je vaš dom pravilno zapečaćen kako biste sprečili ulazak komaraca. Popravite sve pukotine ili praznine na prozorima, vratima i zidovima.

Pored toga, uverite se da su vaši krovni oluci čisti i da pravilno funkcionišu kako biste izbegli nakupljanje vode.

2. Napravite prirodni sprej protiv komaraca

Mnoga esencijalna ulja su poznata po svojim svojstvima odbijanja komaraca. Ulje citronele je popularan izbor, jer ometa njihovu sposobnost da lociraju "mete". Ostala efikasna ulja uključuju limunsku travu, eukaliptus, lavandu, nanu i ulje čajevca. Razblažite ova ulja osnovnim uljem, kao što je kokosovo ulje, i nanesite ih na kožu ili ih koristite u difuzorima oko kuće. 

Možete napraviti sopstveni prirodni sprej protiv komaraca od sastojaka poput sirćeta, hamamelisa i eteričnih ulja. Kombinujte ove sastojke u bočici sa raspršivačem i nanesite ih na izloženu kožu kada provodite vreme na otvorenom.

3. Izbegavajte vrhunac aktivnosti komaraca

Komarci su najaktivniji tokom zore i sumraka. Ako je moguće, ograničite svoje aktivnosti na otvorenom tokom ovog vremena kako biste se zaštitili od komaraca. Kada izađete napolje, nosite duge rukave, dugačke pantalone i čarape da biste smanjili izloženost kože.

4. Sprečite komarce da se razmnožavaju u vašem domu

Održavanje čistoće vašeg doma i okoline može obeshrabriti komarce da se razmnožavaju. Redovno kosite travnjak, šišajte grmlje i uklanjajte lišće ili ostatke koji se mogu nakupiti u vašem dvorištu. Komarci više vole zasenjena područja, tako da osiguravanje dobrog protoka vazduha i prodiranja sunčeve svetlosti može pomoći da ih odvrati.

5. Stavite mreže protiv komaraca

Ako živite u području u kojem su izuzetno brojni, znajte da komarci mogu da uđu u vaš dom kroz otvorene prozore i vrata.

Instaliranje prozorskih paravana sa malim mrežama može sprečiti njihov ulazak, a da i dalje omogućava cirkulaciju svežeg vazduha. Obavezno popravite sve oštećene mreže kako biste bili sigurni da su efikasne.

6. Uklonite stajaću vodu

Komarci se razmnožavaju u stajaćoj vodi, tako da je eliminisanje svih izvora stajaće vode oko vašeg doma ključno. Ispraznite i očistite kadice za ptice, saksije za cveće, oluke i sve druge posude koje mogu da sakupljaju vodu. Na taj način ćete eliminisati potencijalna mesta za razmnožavanje komaraca.

7. Kupite ili posadite biljke koje teraju komarce

Određene biljke na prirodan način odbijaju komarce, a to su biljke poput citronele, bosiljka, lavande, ruzmarina i nane oko vašeg doma može pomoći u odvracćanju komaraca. Ove biljke ispuštaju mirise koje komarci smatraju neprijatnim, sprečavajući ih da uđu u vaš životni prostor.

Ne morate da ih posadite iz semena i čekate da izrastu, ove biljke mogu se pronaći na svakoj pijaci, a koštaju oko 150 dinara za punu saksiju!

Ove prirodne metode za uklanjanje komaraca pomoći će vam da se otarasite dosadnih "zujalica" bez korišćenja hemijskih sredstava. Ne zaboravite da kombinujete više strategija za najbolje rezultate i uživate u životnom prostoru bez komaraca tokom toplijih meseci!

(Mondo)

BONUS VIDEO: